Murňák (Piráti): Hlavní město Praha vždy o krok napřed před státem

29.05.2021 21:15

Zastupitelstvo hlavního města Prahy schválilo klimatický plán do roku 2030. Tento dokument podporuje hlavní město ke snižování emisí oxidu uhličitého do roku 2030 o 45 procent.

Murňák (Piráti): Hlavní město Praha vždy o krok napřed před státem
Foto: pirati.cz
Popisek: Tomáš Murňák

Hlavní město Praha přijalo v roce 2019 přelomové usnesení, ve kterém se město dobrovolně zavázalo začít aktivně sledovat a postupně snižovat své přímé i nepřímé emise oxidu uhličitého. Město tím oficiálně vyhlásilo svůj klimatický závazek a současně konstatovalo, že odklon od fosilních paliv při výrobě energie, v dopravě a při dalších ekonomických aktivitách města nepovažuje za hrozbu, nýbrž za příležitost postupně transformovat město v ekologicky přátelskou metropoli atraktivní pro život.

Na výše uvedené aktivity hl. m. Prahy i mezinárodní trendy navazuje Klimatický plán hl. m. Prahy, který ukazuje možnosti, jak naplnit klimatický závazek zejména úsporami energie a využíváním obnovitelných zdrojů napříč všemi významnými sektory a oblastmi.

Nejvyšší potenciál snížení emisí CO2 má oblast energetiky, zejména změna zdrojů, z kterých hlavní město Praha kryje svou spotřebu elektřiny. Další oblastí pro úsporu je dekarbonizace sektoru výroby a dodávky tepla. Významným zdrojem emisí CO2 jsou také budovy města, kterých má Praha na 130 tisíc, přičemž u velké většiny z nich lze stále identifikovat a realizovat opatření snižující energetickou náročnost, zejména pokud jde o spotřebu (nakupovaného) tepla a paliv používaných pro krytí tepelných potřeb.

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14839 lidí

Zbývající úspory emisí má ambici Klimatický plán získávat v sektoru dopravy. Zde chce město nahradit vozidla s konvenčními pohony elektromobily a vozy na alternativní paliva (zejména biometan). Dále pak zavedením cirkulární ekonomiky nebo také celková adaptace města na změnu klimatu, kde chce hlavní město Praha vysázet do roku 2030 1,5 milionu stromů.

“Globální oteplování je obrovskou hrozbou, na kterou je nutno se adaptovat a musíme se jí pokusit minimalizovat. Velmi oceňuji, že je hlavní město Praha vždy o krok napřed před státem a tyto důležité strategické dokumenty vznikají jeho zásluhou. Byl bych rád, kdyby si ostatní města vzala z Prahy příklad a na oddalování klimatické krize bychom pracovali společně. Musím uznat, že klimatický plán je skvělá práce odvedená pracovními skupinami komise pro udržitelnou energii a klima v gesci pana náměstka Hlubučka (STAN) a věřím tomu, že se jej podaří naplnit”, konstatuje Tomáš Murňák (Piráti), místopředseda výboru pro infrastrukturu, veřejnou vybavenost a životní prostředí hlavního města Prahy.

Vlny veder, horké ulice, nedostatek vody a zeleně nebo jejich nerovnoměrné rozložení jsou hlavními problémy, které ovlivňují kvalitu života, zdraví obyvatel města a vedou ke vzniku tepelného ostrova s možností lokálního zatopení některých částí města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…