Murňák (Piráti): Malostranské náměstí se dočká rekonstrukce

17.12.2021 18:20

Malostranské náměstí se dočká celková rekonstrukce. Po ní již na něm nebude možné parkovat, přibudou ovšem nové stromy, kašna i městský mobiliář. Rekonstrukce za 84 milionů Kč přesto zachová historickou hodnotu místa i jeho genius loci.

Murňák (Piráti): Malostranské náměstí se dočká rekonstrukce
Foto: pirati.cz
Popisek: Tomáš Murňák

Celková rekonstrukce Malostranského náměstí by měla začít na jaře příštího roku. 

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17528 lidí
Původní cena vzrostla o deset milionů. Rada hlavního města Prahy v pondělí vybrala zhotovitele projektu, společnost Gardenlife. Kromě celkových úprav dojde na náměstí také k archeologickému průzkumu.

„Jsem rád, že k začátku rekonstrukce Malostranského náměstí už v nejbližších týdnech dojde. Jedná se o významnou a exponovanou část Prahy, která si zaslouží kultivovanou podobu. V jednadvacátém století je normální, že se již na náměstích neparkuje a tato veřejná prostranství patří veřejnosti. Doufám, že s ovým mobiliářem, kašnou a více stromy prostor získá atraktivitu a zároveň bude sloužit převážně k odpočinku místních i turistů,“ komentuje situaci Tomáš Murňák, místopředseda Výboru pro územní rozvoj, územní plán a památkovou péči ZHMP.

Architektonickou soutěž v roce 2014 vyhráli architekti Martin Hájek, Václav Hájek a Petr Horský. Podle jejich návrhu dojde k celkové rekonstrukci parteru náměstí, doplnění nového vodního prvku na spodní částí, naopak v horní části náměstí přibude několik stromů. Dlažba na celém náměstí bude stejná, jako je již nyní v tělese tramvajové tratě, kterou již zrekonstruoval dopravní podnik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…