Murňák (Piráti): Praha finančně podpořila adaptační opatření městských částí

15.09.2020 11:52

Zastupitelstvo hlavního města Prahy dnes na svém jednání schválilo finanční podporu městským částem na adaptační opatření v rámci Adaptace na změnu klimatu. Celkem rozdělí přes 178 milionů korun mezi 36 městských částí. Peníze poputují nejen na údržbu zeleně, ale také třeba na elektrokola.

Murňák (Piráti): Praha finančně podpořila adaptační opatření městských částí
Foto: pirati.cz
Popisek: Tomáš Murňák

Projekty zahrnující adaptační opatření, na které hlavní město poskytne dotace se dělí na několik částí. Mezi nimi jsou projekty na výsadby stromů a keřů, revitalizace veřejných ploch, instalace pítek a mlžítek nebo také na energetické projekty nebo projekty na zadržování vody v krajině. Část financí putuje z běžných výdajů rozpočtu hlavního města a část z kapitálových výdajů.

Anketa

Mělo by Česko stavět další bloky jaderných elektráren?

89%
11%
hlasovalo: 8771 lidí

„Jsem rád, že hlavní město našlo i v pandemické krizi finance na podporu adaptačních opatření. V poslední době všichni mluví pouze o koronaviru, ale i klimatická krize tu stále je a je potřeba se na ni adaptovat. Věřím tomu, že se většina těchto opatření podaří zrealizovat a společně tak pomůžeme ke zmírnění jedné z globálních hrozeb současnosti,“ říká Tomáš Murňák (Piráti).

Adaptační opatření navazují na Strategii na změnu klimatu a její Implementační plán, který byl pro roky 2020-2024 schválen minulé pondělí Radou hlavního města. Implementační plán zahrnuje celopražsky významné projekty a realizátorem je hlavní město Praha. Vyhrazených 178 milionů korun bylo uděleno projektům z většiny MČ, které podporují klimatický závazek, a to z podstaty věci především jeho adaptační část.

Nový Implementační plán Adaptační strategie (ZDE) je zásobník projektů, které mají reagovat na měnící se klimatické podmínky v Praze. Jedná se zejména o vznik tepelného ostrova nebo snižování energetické náročnosti budov. Nezapomnělo se ani na boj s přívalovými dešti nebo podporu environmentálního vzdělávání. Na jeho přípravě se podílely odbory Magistrátu hlavního města Prahy společně s pražskými firmami a organizacemi, například s Výstavištěm Praha nebo Technologiemi HMP. Mezi projekty najdeme obnovu říčních toků, rekultivace rybníků, realizace zelených střech nebo třeba výzkumné projekty zaměřené na pražské klima.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.