Musílek (Svobodní): Odpověď ministryni Marksové

15.02.2016 11:53

Reakce na dopis ministryně Marksové z 12.2.2016, v němž upozorňuje na fakt, že současný systém důchodového pojištění nepamatuje dostatečně na skupinu osob samostatně výdělečně činných.

Musílek (Svobodní): Odpověď ministryni Marksové
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Vážená paní ministryně,

rád bych reagoval na Váš dopis z 12.2.2016, v němž upozorňujete na fakt, že současný systém důchodového pojištění nepamatuje dostatečně na skupinu osob samostatně výdělečně činných (dále jen OSVČ) a doporučujete všem, kterých se toto znevýhodnění týká, aby:

  • zvýšili pojistné placené správě sociálního zabezpečení (dále jen ČSSZ) pro zvýšení základu pro výpočet důchodu
  • využili tzv. III. pilíř
  • využili jiných forem úspory

Na trhu práce působím jako OSVČ. Jsem tak Vámi uvedeným způsobem dotčen nedokonalostí celého systému výběru a přerozdělování sociálního pojištění. Vaše upozornění na problémy z toho vyplývající, cituji: „Senioři s nízkým důchodem se už dnes potýkají s mnoha existenčními problémy — nemohou si zajistit kvalitní bydlení a často jsou vystaveni exekucím. Toho se musíme vyvarovat." a následné doporučení k využití jedné z výše uvedených řešení, je zcela absurdní, byť mohu vnímat Váš dobrý úmysl.

Jako ministryně práce a sociálních věcí, tedy osoba aktuálně zodpovědná za současný stav, mi tak bez ostychu sdělujete, že Vaše agenda neplní správně svoji funkci a navíc díky tomu, pokud se sám nepostarám o svoje živobytí v důchodovém věku, budu mít existenční problémy.

Vámi nabízená řešení jsou rovněž jako z říše snů:

ad l)

Pokud zvýším svoje aktuální pojistné placené ČSSZ a podle Vámi uvedené tabulky např. navýším svůj minimální vyměřovací základ (4 989,- Kč) na čtyřnásobek minima (19 955,- Kč) navýší se mi výše starobního důchodu z 5 768,- Kč na I l 751,- Kč (v případě placení po dobu 45 let), tedy prakticky dvojnásobně. Vezmu-li do úvahy, že je mi aktuálně 37 let pominu to, co jsem již ČSSZ zaplatil a na důchod budu dle aktuální legislativy mít nárok v 67 letech, zaplatím navíc 5,4 mil. Kč, celkem 7,2 mil. Kč. Žít budu do 87 let (?), tedy cca dalších 20 let. Čerpat budu důchod I l 751,- Kč (tabulka však dále v můj neprospěch uvádí tuto výši za dobu placení 45 let), tj. celkem 2,82 mil. Kč.

7,2 mil. Kč zaplatím (od 37 let!) a 2,82 mil. Kč dostanu. Ztráta 4 380 000,- Kč.

Pokud Vaše doporučení nevyužiji a budu dále platit minimum 4 989,- Kč, pak od této doby zaplatím státu 1,8 mil. Kč a na důchodu za dobu 20 let dostanu 1,38 mil. Kč.

To představuje ztrátu ve výši cca 420 000,- Kč. To je 10x menší obchodní ztráta, než v případě, který navrhujete.

ad 2 a 3)

Využití III. pilíře je prakticky totéž jako využití jiných forem úspor, ovšem doplněné o státní podporu. Jedná se však vždy o přenesení zodpovědnosti za svůj život na občana. To vítám a podporuji!

Avšak nemyslím si, že by takové doporučení mělo zaznít z Vašich úst, resp. z Vašeho pera, a to právě proto, že jde o odpovědnost každého občana, ftedy i OSVČ. Nemohu se tak zbavit dojmu, že se z Vaší strany jedná o čirý alibismus, neboť Váš institut existuje právě proto, aby se odpovědnost občanů mohla snížit a eliminovaly se potíže vzniklé nezodpovědnostmi některých z nás. Vaším úkolem je proto činit přesný opak toho, co jste právě doporučila v bodě 2. a 3.

Tímto Vás proto žádám o uvedení věci na pravou míru a provedení takových úprav systému výběru a přerozdělování sociálního pojištění, by byl vyvážený, maximálně jednoduchý a tak spravedlivý.

S pozdravem,
Petr Musílek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…