Mynář (ČSSD): Podvody s evropskými penězi nesmí zůstat bez postihu

17.03.2014 6:30

Podle odhadů přijde rozpočet EU kvůli podvodům přibližně o 13 miliard korun ročně. Proto přišla Evropská komise s návrhem zřídit Úřad evropského veřejného žalobce, který by stíhal delikty poškozující finanční zájmy EU.

Mynář (ČSSD): Podvody s evropskými penězi nesmí zůstat bez postihu
Foto: red
Popisek: Europoslanec Vojtěch Mynář

Dnes byla odhlasována průběžná zpráva, která návrh podporuje a zároveň upozorňuje na některá rizika a nedostatky. V této souvislosti je v Evropě vítána i snaha nové české vlády, která požaduje efektivnější čerpání z evropských fondů a zamezení korupčnímu jednání.

Stíhání trestných činů nyní spadá do pravomocí členských států, jenže mnohé podvody mají přeshraniční charakter. Nově zřízený celoevropský Úřad veřejného žalobce by měl efektivně využívat stávajících národních struktur státních zastupitelství, díky čemuž se významně sníží i náklady na jeho provoz.

Unie by tak do budoucna mohla nově jednat v trestněprávních záležitostech týkajících se jejích finančních zájmů, prostřednictvím Úřadu vést vyšetřování a skrze soustavu národních státních zastupitelství provádět procesní úkony. Po ukončení vyšetřování a sestavení obžaloby by byly případy předány příslušnému národnímu soudu.

Vojtěch Mynář, působící ve Výboru pro rozpočtovou kontrolu, k tématu uvedl: "Krok směrem ke sbližování trestněprávních norem považuji za správnou cestu, jak snížit počet podvodů s evropskými penězi. Je však politováníhodné, že některé členské státy se nechtějí projektu vůbec účastnit pod již tradiční záminkou porušení principu subsidiarity." Europoslanec dále zdůraznil, že mezinárodní spolupráce je obzvláště důležitá v době hospodářského útlumu, kdy se počítá každé euro. Je proto kontraproduktivní schovávat se za národní zájmy, pokud má celá Evropa stejný cíl, kterým je spravedlivě potrestat podvody s penězi daňových poplatníků. "Pro další vývoj v České republice bude velmi důležitý výsledek plánované výjezdní delegace Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu. Ta proběhne v posledním březnovém týdnu a má pomoci české vládě předcházet korupčnímu jednání při čerpání evropských fondů," dodal Mynář, který se zmíněné delegace také zúčastní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…