Nacher (ANO): Česká národní banka uznala, že je třeba zasáhnout

04.06.2020 10:13

ČNB povolila před tlakem poslanců a poškozených klientů: Generali Česká pojišťovna musí oželet miliardy z produktu investičního životního pojištění, ty zůstanou klientům.

Nacher (ANO): Česká národní banka uznala, že je třeba zasáhnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher

Na základě soustředěného tlaku poškozených klientů a poslanců hospodářského výboru Patrika Nachera a Petra Dolínka odeslala Česká národní banka před pár týdny v době koronavirové krize dohledovou výzvu, ve které zakazuje Generali České pojišťovně, aby klientům u smluv životního pojištění neoprávněně snižovala odkupné při předčasném ukončení pojištění. Jedná se o nechvalně známou praktiku pojišťovny, která prostřednictvím smyšlených koeficientů, tzv. „bulharských konstant“, účtovala klientům sankci bez jakékoli opory v pojistné smlouvě. Poslanci Nacher a Dolínek to dnes oznámili společně s Jiřím Chvojkou, členem výboru spolku Podvedení klienti, který založili klienti poškození jednáním pojišťoven na smlouvách IŽP. Podle spolku klientům Generali České pojišťovny zůstane ročně více než miliarda korun, kterou by jinak pojišťovna klientům neoprávněně strhla ve svůj prospěch.

„Považuji to za velký průlom. Existuje řada nálezů finančního arbitra či rozsudků soudů, podle kterých pojišťovny provádějí na vrub klientů srážky, o kterých klienti nemají ponětí. Použití koeficientů pro účely zkrácení odkupného je typickým příkladem takového jednání, kdy pojišťovna nad rámec správních a počátečních nákladů strhávala klientům další poplatek přímo z jejich investičního portfolia. Jsem rád, že Česká národní banka po řadě našich seminářů na půdě podvýboru pro ochranu spotřebitele uznala, že je třeba zasáhnout“, uvedl Patrik Nacher, předseda podvýboru pro ochranu spotřebitele Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

„Já bych chtěl České národní bance rovněž poděkovat. Zejména nyní v krizi způsobené Covid-19 je toto vítězství spotřebitelů dobrou zprávou, protože každá koruna v domácnosti navíc se počítá. Obraceli se na mě klienti, kteří na odkupném získali pouze zlomek vložených peněz. Na základě shromážděných informací jsem zjistil, že ten problém je systémový a týká se velkého množství klientů. Proto jsem se opakovaně obracel na guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka, aby zjednal nápravu. Naše snažení vedlo k cíli a regulátor pojišťovně zakázal tyto poplatky dále neoprávněně vybírat,“ řekl poslanec a člen hospodářského výboru Petr Dolínek.

Anketa

Hrozí v Evropě podobné nepokoje jako v USA?

89%
11%
hlasovalo: 10410 lidí

„Pozdě, ale přece. Je na místě poděkovat ČNB, že se konečně odhodlala zasáhnout. Velký dík ale především patří poslancům Patriku Nacherovi a Petru Dolínkovi, kteří se pustili do těžkého boje a v tlaku na regulátora nepolevili. Vklady klientů mohly být protiprávně kráceny o desítky procent a tato praxe mohla trvat další desítky let, po celou dobu platnosti pojistných smluv. Společně jsme zachránili klientům miliardy korun, které jim zůstanou a pojišťovna si je nenechá.“ doplnil Jiří Chvojka, člen výboru spolku Podvedení klienti. „Tím to ovšem nemůže skončit. Vyzýváme proto ČNB, aby nařídila Generali České pojišťovně vrátit všechny prostředky, které, i podle názoru ČNB, pojišťovna neoprávněně vybírala, a to nejméně od roku 2015. Spotřebitel sám na toto krácení nepřijde, pojišťovna ho o něm nijak neinformuje. Zástupci GČP se „prořekli“ až u finančního arbitra a soudů.“

Spolek Podvedení klienti upozornil na tuto problematiku poprvé v srpnu 2018. V únoru 2019 na toto téma uspořádal tiskovou konferenci a obrátil se na ČNB, auditora pojišťovny EY i pojišťovnu samotnou. Na konci loňského roku spolek oslovil řadu poslanců, zareagovali především Patrik Nacher a Petr Dolínek, kteří se problematice ochrany spotřebitele dlouhodobě věnují. „Nabízíme ČNB maximální součinnost při vyřešení minulých pochybení ze strany pojišťoven,“ uvedl dále Jiří Chvojka.

Zapsaný spolek Podvedení klienti poskytuje veřejně informace o systémových problémech klientům poškozeným produktem investičního životního pojištění. Zároveň se aktivně podílí na snaze přimět Českou národní banku k plnění jejích povinností v oblasti ochrany spotřebitele. Tyto kroky jsou součástí snahy o narovnání podmínek na trhu s investičním životním pojištěním. Pravomocná rozhodnutí finančního arbitra a soudu se svými důsledky mohou dotýkat milionů pojistných smluv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…