Nacher (ANO): Krátkodobé ubytování je až na výjimky zásadně bez pravidel

14.06.2022 17:59

Projev na 25. schůzi Poslanecké sněmovny 14. června 2022.

Nacher (ANO): Krátkodobé ubytování je až na výjimky zásadně bez pravidel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher

Děkuji, pane místopředsedo. Koukám, že to má velký úspěch, ještě jsem ani nestačil nic říct. 

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15396 lidí

Dámy a pánové, já vás vítám u poslanecké telenovely, která se týká novely živnostenského zákona, je to tisk 41, bod 56. Já už se to tady po sedmé snažím prosadit na program. Vždycky při představování toho bodu jsem vám řekl jednotlivé věci, jednotlivé argumenty. Znovu připomínám, že ta věc se týká regulace nebo definování pravidel pro krátkodobé ubytování, týká se to zejména Prahy. Tomu já rozumím. Nicméně my pražští poslanci to nemůžeme řešit nijak jinak než změnou zákona. Jednou se ten zákon změní, pak už nás v této konkrétní věci neuvidíte. Nicméně tím, že se to neustále odkládá, už to tady bylo minulé volební období, teď je to tady znovu, tak se prodlužuje ten marasmus, který teď je v centru hlavního města Prahy.

Turisté se začínají vracet: Do těch bytů se opět začínají vracet turisté s krátkodobým ubytováním. Opět je to až na výjimky zásadně bez pravidel, obtěžuje to ty majitele bytů, kteří tam skutečně bydlí. A i přesto, že já tady prezentuju návrh, který vzešel ze Zastupitelstva Hlavního města Prahy, kde primátorem je Zdeněk Hřib za Pirátskou stranu a v koalici jsou tam TOP 09, STAN, Jenda Čižinský a KDU-ČSL, tak i přesto přese všechno já tady opakovaně narážím na to, že to nechcete doprojednat, protože my už jsme to otevřeli a přerušili. Vy budete předstírat teď před komunálními volbami, že to řešíte, já budu ode dneška předstírat, že se vás tady snažím přesvědčit, protože je to zřejmě evidentně marné. Nicméně já to tady budu předkládat neustále, protože si troufám říct, že to v tom prvním čtení tady zabere patnáct minut, dýl ne. Pak to půjde do výborů a ve druhém čtení, pokud tam s tím má někdo nějaký problém - a já jsem se o tom bavil na několika kulatých stolech tamhle se zpravodajem Vojtou Munzarem - tak pokud tam nějaký problém je, tak je možno načíst pozměňovací návrhy. Jinak je to opravdu, nezlobte se na mě, zbytečné zdržování. Čeká se na to, co přijde z Ministerstva pro místní rozvoj, kde se ale tomu věnují stejní úředníci, stejní legislativci, kteří už připravili tento návrh. Takže já opravdu nevím, na co se čeká.

Stejně tak jsem vám tady při tom minulém představení tohoto bodu řekl, že se to netýká jenom Prahy, ale vesměs všech velkých metropolí, které navštěvují turisté. Já když tamhle vidím kolegu Jakuba Michálka, tak zase musím říct férově, že už nějaký materiál na Ministerstvu pro místní rozvoj vznikl, on mi jej zaslal, a směřuje správným směrem. Nicméně pokud my jako poslanci tady nedáme signál - a vy jste na ty signály - tak pokud my tady nevyšleme nějaký signál, že to skutečně chceme řešit, tak já se obávám, že zůstane pouze u nějakého záměru. A já jsem vám tady i v tom představení přece říkal, že ideální je to řešit v momentě, kdy to centrum Prahy je víceméně prázdné, kdy tady ti turisté nejsou. To byla ta doba covidová. Teď už se to zase vrací, to znamená, my jsme tu ideální dobu už minuli, ale stále si myslím, že má smysl to tady projednat. Bohužel už se nestihne tahleta letní sezóna, takže lidé, kteří tím v centru města trpí, mají smůlu.

Takže já bych poprosil zařadit tento tisk 41, bod 56 - a já dám různé varianty - dnes na 18.30 na pevný čas, druhá varianta na 18.45, protože si troufám říct, že to skutečně za patnáct minut stihneme, třetí varianta v pátek jako první bod. Myslím si, že tady jde skutečně o dobrou vůli, tady nejde o nějaký čas, protože tohle zrovna není norma, kde by se to podle mě zdržovalo. Pak se to ukáže hlasováním a já čestně prohraju. Děkuju za vaši podporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Lež se nastoluje jako světový řád

12:12 Lachnit (ANO): Lež se nastoluje jako světový řád

Třicet, čtyřicet, nebo sedmdesát? Nedá se to přesně spočítat, ale bylo to hodně. Odpor k vládní poli…