Nacher (ANO): To jsem zvědav, co budete říkat za čtrnáct dnů

08.04.2022 13:05

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 8. dubna 2022.

Nacher (ANO): To jsem zvědav, co budete říkat za čtrnáct dnů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher

Vážená paní ministryně... Ministryně, pardon, vážená paní místopředsedkyně, pane ministře, já bych měl v duchu aktualit návrh na zařazení bodu na dnešek - a je to opravdu aktuální, já to vysvětlím - je to blížící se konec dodavatelů poslední instance, což vychází na příští týden. 

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí
Zařadil bych to jako druhý bod po tom prvním bodu, který teď načetl můj kolega Radek Vondráček, protože si myslím, že by bylo dobré si vyjasnit, jak je to s těmi interpelacemi. Já ale k tomu mluvit nebudu a nesmím, protože ten bod tady nemám, ale vysvětlím to DPI.

Příští týden - a myslím si, že to zapadlo - končí dodavatelé poslední instance u klientů, kteří byli u Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy. To končí 14. 4. u dodavatelů elektřiny a 17. 4. u dodavatelů plynu. Já připomenu, že to byl téměř milion lidí, kteří tam spadli, a ještě jich je několik desítek tisíc, kteří jsou neustále u dodavatele poslední instance. Ti lidé se ptají, je to klíčové, někteří nereagují, je to aktuální téma. A já bych byl rád, abychom my tady zařadili bod, který bych nazval Informace ministra průmyslu o konci dodavatelů poslední instance a to z toho důvodu, že v momentě, kdy ta půlroční doba proběhne, dochází k neoprávněnému odběru energie. To znamená, ti lidé budou neoprávněně odebírat energii, budou dostávat pokuty a pak je možná odpojí. Tohle je opravdu zcela zásadní věc a bylo by dobré, abychom my v tom bodě projednali, kolik takových lidí je, kteří jsou u toho DPI, jestli se vede nějaká informační kampaň, aby ti lidé se stačili někam přehlásit, jak dopadly kontroly Energetického regulačního úřadu u těch dodavatelů poslední instance a to z hlediska třeba tématu, jako je zastropování cen, jestli oni o to dle energetického zákona požádali, či nikoliv. Protože jsem si přečetl v médiích informace, že pan ministr vyzval Energetický regulační úřad, aby předložil nějakou koncepci řešení energetické krize v souvislosti i s tím DPI.

Takže já myslím, že jsou to aktuální věci, to není téma, které by sem člověk prsknul jen tak. Je to věc, kde příští týden končí největší skupina klientů odběratelů, kteří byli u Bohemia Energy. Tak příští týden, je to možná náhoda, končí ta půlroční lhůta. A já mám tady celou tabulku a já to poctivě komunikuju dnes a denně na Twitteru, na Facebooku, všude, aby byli ti lidé v rámci ochrany spotřebitele informováni. To jsem zvědav, co mi pak budete říkat za čtrnáct dnů, budete tady dávat nějaké mimořádné body, jak se to vyřešilo s těmi lidmi, kteří zůstali u dodavatelů poslední instance a začnou se postupně odpojovat. Ano, můžete mi říct, že jsou to většinou lidé, kteří mají nějakou chatu nebo chalupu, zapomněli na to. Já si myslím, že jak občané, tak i tady Poslanecká sněmovna si zaslouží, i kdyby to byla informace na patnáct minut, ale už jenom to, že se o tom bavíme, tak zase na to nasvítíme. Tohle není uměle vytvořený bod.

Já jsem tady původně chtěl opakovaně, musím říct, interpelovat, těch interpelací mám v systému, klidně se podívejte, sedm a mám tam i to DPI, můžete se na to podívat. Takže já jsem na to chtěl upozorňovat pokaždé, abych tu osvětu řešil i přes Poslaneckou sněmovnu. Bohužel na to nedošlo, ale myslím si, že si to zaslouží takový informační bod od pana ministra průmyslu, který tady shodou náhod jako jediný z ministrů sedí, takže by se to jmenovalo Informace ministra průmyslu o blížícím se konci dodavatelů poslední instance nebo vlastně lidí, kteří spadli k dodavatelům poslední instance, který vychází na příští týden, a to jako druhý bod před pevně zařazenými body. Děkuji. (Potlesk z řad ANO.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

12:05 Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Petru Ludwigovi.