Nacher (ANO): Vrací se turisté a všechny změny v centru Prahy budou složitější

10.05.2022 18:27

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2022 ke krátkodobému ubytování

Nacher (ANO): Vrací se turisté a všechny změny v centru Prahy budou složitější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher

Já si myslím, že to ani nevyužiji, ale mám to za sebou, tak abych nemusel odsud odcházet a přicházet. Děkuji za vstřícnost. Takže, dámy a pánové, já konzistentně se svými vystoupeními - není to nic nového - bych vás požádal o podporu dvou návrhů. Děkuji za ten úsměv z těchto řad, který možná predikuje, že by to tu podporu mohlo získat. První věc je tisk 41, pořadové číslo 46 - novela živnostenského zákoníku, který řeší to známé RBNB, to krátkodobé ubytování, které se týká hlavně Hlavního města Prahy.

Vím, že vás to otravuje. Já to tady připomínám. Už jsem to vzal zleva zprava. Dneska na to jdu ještě z jiného úhlu pohledu. Už nevím, vyčerpám ty svoje možnosti. Jednak to budu chtít dát na pevný čas v 17.40 hodin, protože máme pak od 18 hodin další bod, abych tam dal důkaz toho, že více, než těch dvacet minut tomu nedáme.

Druhak tady připomenu to, že jsem vám tady v tom jednom výstupu říkal příklady evropských měst, které to řeší, že to není pouze situace v Praze, ale že to řeší i jiná evropská města. Zároveň bych chtěl poděkovat na tomto místě Jakubovi Michálkovi, který mi poslal nějaký základní materiál, jak se na této věci pracuje na Ministerstvu pro místní rozvoj.

Nicméně nastává ta situace, o které já tady mluvím už od ledna. Před námi je další letní sezóna. Covid se naštěstí vytrácí, vrací se turisté a všechny změny, které my budeme dělat v centru Hlavního města Prahy, budou složitější a složitější. Určitě to bude těžší, než v momentě, kdy ta Praha byla úplně prázdná a daly se dělat některé věci, některé změny - třeba vizuální smog jsme řešili v centru města. To nejde v momentě, kdy jsou tam turisté, v momentě, kdy jsou plné zahrádky. A tohoto šlo využít.

Já jsem si tady tentokrát pro vás připravil takovou brožurku, kterou vydala Městská část Prahy 1 - Chci se v klidu vyspat. Kdo bude chtít, tak já mám jednu navíc. Řekl jsem si, že bych to dal zpravodaji tohoto tisku, což je Vojtěch Munzar. Tam máte krásný popis té historie toho všeho, jak to ovlivňuje život v centru hlavního města, jaký je počet těch oficiálně i neoficiálně pronajímaných bytů, jaké jsou ty základní problémy, porovnání s jinými městy, které to řeší. Pak tu máte i nějaké fotky, nějaké příklady týkající se komunity, sousedství, klidného spánku, slušných turistů a podobně.

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18318 lidí

Já vás skutečně poprosím, dám to na dvě verze 17.40 a případně 17.20 hodin jako pevný čas na dnešek, protože mám i druhý návrh. Takže je to tisk 41, návrh Hlavního města Prahy. Omlouvám se za to, že mimopražské to tak nezajímá. Ale řešili jsme tady v minulosti i třeba taxikáře, směnárny a podobně, také to byla záležitost Prahy. Tak to je první.

Teď přejdu rovnou k tomu druhému, čímž ušetřím čas, protože jsem ho nevyčerpal a to je novela občanského soudního řádu. Je to tisk 48, mám to jako pořadové číslo 47. To se týká toho, že - už jsem to tady vysvětloval, tak teď to jenom připomenu - že v případě, že se spotřebitel obrátí na mimosoudní orgán, jako je finanční arbitr, ERÚ, ČTÚ, tak v momentě, kdy pak skončí před soudem, tak ten soud nemusí ten mimosoudní orgán vůbec informovat o tom, že běží soud s tím spotřebitelem. On je tam v té roli žalovaného.

Dostává se pak do problémů, že se chtěl vyhnout soudu, u soudu stejně skončil a umí obhajovat to rozhodnutí mimosoudního orgánu neskonale hůř, než ten samotný mimosoudní orgán.

Opět se odvolám, jakkoliv mě za to asi nepochválí, na vašeho kolegu Karla Haase, který si to přečetl a říkal, že to má úplně jinou kvalitu, než ten finanční arbitr, o kterém jsme se tady přeli. Zároveň tedy připomenu a odvolávám se i na současnou vládu, která k tomuto návrhu dávala souhlasné stanovisko. Opět bych poprosil, abychom to zařadili buď v 17.20 nebo v 17.40 hodin. Nedělám si ambice, aby prošly oba ty návrhy, ale projde třeba jenom jeden. Zase víc, než dvacet minut skutečně tím nezabereme.

Pro kolegu Karla Haase říkám, kdybychom měli opoziční okénko, tak bych to nahlásil na opoziční okénko. Ale bohužel tam máme prostě mimořádnou schůzi, kterou generuje předsedkyně Poslanecké sněmovny - já si ten čas nevybírám - tak mám tu jedinou možnost, že to dávám na omezený čas, že jsem limitován sám to potom hnát a nezabere to víc, než dvacet minut. Ale pomůžeme tím spotřebitelům a je to skutečně užitečná věc, na kterou vaše vláda dala souhlasné stanovisko. Omlouvám se, já tady ty dvě věci budu zkoušet neustále, protože si myslím, že dřív nebo později mi dáte za pravdu. Není to žádná zdržovačka. Zabere to evidentně méně času, než schválení programu, ale pomůžeme tím celé řadě lidí.

Pokud jde o to první, o to krátkodobé ubytování, jenom připomínám, že se blíží komunální volby, takže pak zejména koalice, která řídí Prahu, se bude chlubit, jak to řeší, nebo jak to bude řešit. Já si už dělám statistiku, kolikrát jsem se tady marně snažil takovou věc prosadit a kolikrát jsem bohužel narazil na poslance, kteří jsou v Praze ve vedení a kteří tady nemají ochotu ani odvahu pro to zvednout ruku, protože to navrhuji zřejmě jako opoziční poslanec.

Děkuji vám za podporu - v 17.20, 17.40 hodin v těch různých variantách, jestli jsem to řekl srozumitelně, paní předsedkyně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

17:04 Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k běhání.