Nantl (ODS): Jihomoravský kraj s VUT připravuje strategický projekt na inovace pro veřejnou správu

22.02.2022 16:47 | Tisková zpráva

Kraj se podílí na přípravě velkého evropského projektu vedeného VUT, který směřuje ke spolupráci na inovativním projektu v rámci výzvy Excellence Hubs.

Nantl (ODS): Jihomoravský kraj s VUT připravuje strategický projekt na inovace pro veřejnou správu
Foto: Archiv JN
Popisek: Mgr. Jiří Nantl, lídr ODS do voleb zastupitelstva Jihomoravského kraje

Zaměřen je na inovace ekosystémů a vytvoření lepší vazby mezi akademickou sférou, obchodem, vládou a společností. Projekt Central European Excellence Hub for Trustworthy, Reliable and Accountable Human-Centric AI in Digitised Societies (ChAInge) si klade za cíl zajistit konkurenceschopnost Evropy a zlepšení prostředí pro firemní investice do výzkumu a inovací. 

Anketa

Vyeskaluje nová situace kolem Donbasu do konfliktu evropského formátu?

6%
91%
hlasovalo: 8717 lidí

"Díky tomuto projektu získáme poznatky a zkušenosti, jak prostřednictvím umělé inteligence lépe využívat data o reálných potřebách občanů. Kraj tak v budoucnu bude moci poskytovat kvalitnější služby," vysvětluje záměr Jiří Nantl – náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro vzdělávání a strategii chytrého regionu.

Koordinátorem projektu je Fakulta Informačních technologií Vysokého učení technického v Brně. Rolí kraje je především podpora projektového záměru, poskytování dat a příprava konsorciální smlouvy. Bere tak na sebe velkou byrokratickou agendu. Kraj má záměr se podobným záměrům věnovat dlouhodobě.

"V současnosti pracujeme na založení nové agentury pro chytrý region, která by projekty tohoto typu měla zastřešovat. Prostřednictvím takové agentury se kraj v budoucnu do těchto projektů bude zapojovat i jako partner s podílem na rozpočtu. Na úkoly kraje tak získáme zcela nové zdroje financování, které nám umožní rozjet ambiciózní projekty," dodal Nantl.

Účast kraje v projektu je součástí aktivit samosprávy v oblasti chytrého regionu, která se v tomto volebním období stala novou změnovou prioritou vedení kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zatčenému ukrajinskému ministru zemědělství, který …