Nantl (ODS): Kraj nově podpoří studium ošetřovatelství zavedením stipendií

10.02.2023 22:13

Rada Jihomoravského kraje na svém jednání dne 8. února 2023 schválila změny stipendijního řádu, spočívající v navýšení prospěchových stipendií a úpravě seznamu vybraných oborů vzdělání, ve kterých mohou být žákům středních škol tato prospěchová stipendia poskytována.

Nantl (ODS): Kraj nově podpoří studium ošetřovatelství zavedením stipendií
Foto: Archiv JN
Popisek: Mgr. Jiří Nantl, lídr ODS do voleb zastupitelstva Jihomoravského kraje

Stipendia byla doposud vždy poskytována za pololetí, a to ve výši 1 500 korun v prvním ročníku vzdělávání, 2 000 ve druhém ročníku a 2 500 ve třetím ročníku. Žáci měli současně možnost toto stipendium ještě navýšit, a to o částku 3 000 korun, bez ohledu na ročník, pokud získali celkové hodnocení na vysvědčení – prospěl s vyznamenáním. 

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21903 lidí

Nově budou mít možnost získat prospěchové stipendium i žáci oboru ošetřovatel, podkovář a zemědělský kovář a výše stipendia se pro všechna pololetí i studenty všech ročníků sjednotila na 3000 korun. Ve schváleném rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2023 již byla vyčleněna částka 6 milionů korun (částka je oproti předchozímu rozpočtu zvýšena o 50 %).

"Zdvojnásobili jsme částku vyčleněnou na tato stipendia. Počítáme v rozpočtu s výdaji ve výši 6 milionů korun. Věříme, že tímto motivujeme část studentů více se soustředit na vzdělání. Jedná se ale pouze o doplnění celé série aktivit, které realizujeme pro zatraktivnění učebních oborů. Jsem také rád, že nově podporují stipendia nejen technicky orientovaná řemesla, ale i společensky velmi potřebný obor ošetřovatelství," vysvětluje Jiří Nantl, náměstek hejtmana JMK pro oblast vzdělávání, zdravotnictví a strategii chytrého regionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…