Navrkal (Piráti): Kvalifikovaný personál kvůli nízkým platům odchází

19.10.2020 6:37

Komentář na facebookovém profilu k situaci ve školních jídelnách

Navrkal (Piráti): Kvalifikovaný personál kvůli nízkým platům odchází
Foto: pirati.cz
Popisek: František Navrkal

Ročně se v jídelnách vyhodí 96 milionů pokrmů v hodnotě 2,5 miliard korun. Spotřební koš, kterým se systém řídí, se navíc za posledních 27 let nezměnil a nezohledňuje kvalitu potravin, stejně jako nejnovější poznatky nutriční vědy či proměnu stravovacích návyků společnosti.

Anketa

Je dobře, že policie rozehnala demonstranty na Staroměstském náměstí?

80%
20%
hlasovalo: 25654 lidí

Kvalifikovaný personál kvůli nízkým platům odchází. Efektivně se nekontroluje nutriční složení pokrmů a úplně chybí kontrola kvality. Strávníci si tak místo zdravého rozvoje a energie pro zbytek dne odnáší špatné stravovací návyky, které se později negativně podepisují na zdraví.

Prvním úkolem je proto zajistit lepší ohodnocení kuchařů a kuchařek, než je současný plat kolem 18 tisíc korun. Problémem mnoha školních jídelen je také nedostatečné technické vybavení.

Dalším krokem bude zajistit pestřejší a zdravější jídla lépe odpovídající nutričním požadavkům. K tomu bude nezbytná změna legislativy, ze které vychází požadavky na složení jídel a stravovacích plánů. Je třeba zavést standardy na kvalitu surovin a výživové hodnoty jídel. To musí provázet lepší kontrola složení a velikosti porcí, aby děti na talíři dostávaly opravdu to, co se píše v nákupních seznamech stravovacích zařízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.