Nedvědová (KSČM): Rozum průměrného člověka

12.06.2013 15:26

Komentář Marie Nedvědové, poslankyně PS PČR za KSČM k problematické terminologii nového občanského zákoníku.

Nedvědová (KSČM): Rozum průměrného člověka
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Uvedený nadpis nechce někoho urazit ani nejde o nějaký vtip či omyl. Naopak, nový občanský zákoník tento pojem užívá zcela vědomě a cíleně ve své obecné části. Podle § 4 odstavce 1 zákona č. 89/2012 Sb., který má platit od 1. ledna 2014, patří k  základním zásadám tohoto občanského zákoníku, že se má za to, že každá svéprávná osoba má rozum průměrného člověka i schopnost užívat jej s běžnou péčí a opatrností  a že to každý od ní může v právním styku důvodně očekávat.

Nerozuměli jste této větě? Ani se nedivím, ale nebuďte smutní, patrně zdaleka nebudete sami.  Budu se snažit toto poněkud klopotně znějící  a pro většinu lidí nesrozumitelné ustanovení vysvětlit, pokud to vůbec lze. Stručně řečeno, každý si má dávat pozor a všechno si nechat pořádně vysvětlit a ještě k tomu si každou listinu, kterou podepisuje, nejméně třikrát přečíst, protože jinak mu nic nepomůže, ani ta slavná svěcená voda! Prostě neznalost zákona nikoho neomlouvá, ani to, že je právních předpisů tolik, že je nemůže nikdo ani znát a že si někdy vzájemně odporují! Zkrátka jste jednou svéprávní, máte podle zákona rozum průměrného člověka i schopnost užívat jej s běžnou péčí a opatrností, přičemž to každý od vás může v právním styku důvodně očekávat,  a basta.

Pro upřesnění uvádím, že do současné doby se svéprávností rozumělo, že nejste zbaveni způsobilosti k právním úkonům ani že nedošlo k omezení způsobilosti k právním úkonům, ale nový občanský zákoník už nezná ani pojem právní úkon, ani nebude možno někoho zbavit svéprávnosti zcela, ale pouze zčásti k určitým jednáním.

Jak za této situace vypočítat průměr rozumu člověka opravdu neumím. Jedno vím ale jistě.  Odnesou to zase jen lidé, kteří budou důvěřovat  různým šejdířům a podvodníkům, zejména s ohledem na svůj věk, postižení anebo vzdělání, a kteří pak pochopitelně nebudou mít s ohledem na toto ustanovení nikde žádné dovolání a nebudou ani mít na právníky a na drahé soudy.

Marie Nedvědová, poslankyně PČR za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice