Němcová (ODS): O rizicích musíme obyvatele informovat

15.02.2015 13:16

Občanští demokraté již před několika týdny apelovali na vládu, aby na jednání Poslanecké sněmovny informovala o bezpečnostní situaci v České republice a o plánovaném přijetí syrských uprchlíků.

Němcová (ODS): O rizicích musíme obyvatele informovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

V tomto týdnu se konečně bod dostal na schůzi sněmovny. Poslanci v této souvislosti přijali usnesení poslankyně Miroslavy Němcové, která patřila mezi iniciátorky zařazení bodu k zahraniční politice.

Miroslava Němcová ve své závěrečné řeči ocenila, že se sněmovna otázkou začala zabývat: „Jsem ráda, že debata, která se dotýká bezpečnostních otázek České republiky, stejně tak, jako se dotýká bezpečnostních otázek mnoha zemí Evropské unie i zámoří, v českém parlamentu proběhla. Vážím si toho, že Poslanecká sněmovna věnovala svůj čas této otázce, jakkoli uběhl měsíc po tragických událostech v Paříži a už jsme trochu ukolébáni tím, že už to není to nejžhavější téma. Jsem ale přesvědčena, že toto riziko je stále vážné, silné a je rolí a úkolem Parlamentu, aby k němu zaujal své stanovisko. Nejde tady o to, zda návrh předkládá pravice nebo levice. Jsme reprezentanti občanů naší země a máme povinnost rizika, o kterých máme informace, s plnou vážností projednat a dospět k něčemu, co poskytne našim občanům alespoň elementární informaci a jistotu, že o těchto rizicích víme a jsme schopni nalézat alespoň nějakou shodu při pohledu na ně a řešení těchto otázek.“

Usnesení – Informace vlády o bezpečnostní situaci a imigrační politice

PSP ČR bere na vědomí informaci vlády o bezpečnostní situaci a imigrační politice v České republice.

PSP ČR žádá vládu o průběžné informování sněmovny o postojích, které bude obhajovat na všech zahraničních jednáních zabývajících se bezpečnostní a imigrační politikou.

PSP ČR podporuje posílení humanitární pomoci z rozpočtu České republiky v uprchlických táborech v Jordánsku, Turecku a dalších zemích, kam masově prchají lidé ze Sýrie.

PSP ČR odmítá povinné kvóty pro přijímání uprchlíků v jednotlivých členských zemích Evropské unie.

PSP ČR vyzývá vládu, aby se důsledně věnovala zprávám BIS o bezpečnostních rizicích vyplývajících z financování islámského fundamentalismu na území České republiky.

PSP ČR podporuje volný pohyb osob v rámci schengenského prostoru a odmítá návrhy na jeho omezení. Zároveň podporujeme společný postup zemí Evropské unie k vyšší ochraně vnější hranice schengenského prostoru.

PSP ČR vyzývá vládu k předložení zpřísněných pravidel pro získávání trvalého pobytu na území České republiky nebo státního občanství České republiky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miroslava Němcová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…