Němcová (ODS): Rány normalizace se ještě nezacelily

21.08.2014 17:20

Miroslava Němcová nebo Jana Černochová a další osobnosti si ve čtvrtek u Národního muzea připomněli oběti okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy z 21. srpna 1968. Happening pořádalo občanské hnutí Bez komunistů.cz.

Němcová (ODS): Rány normalizace se ještě nezacelily
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně za ODS Miroslava Němcová

„V české společnosti se dosud nezacelila rána, kterou zasadila normalizační léta nesvobody. Srpen 1968 vyvolal další emigrační vlnu, jež vedla ke ztrátě našich intelektuálních a kulturních elit. Tato ztráta nebyla dosud plně kompenzována a zůstává otázkou, kolik času budeme k úplnému společenskému ozdravení potřebovat,“ zdůraznila Miroslava Němcová, předsedkyně mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny.

Němcová dodala, že k účasti na podobných akcích ji v mnoha ohledech vedou její osobní vzpomínky na 21. srpen 1968, ale rovněž události posledních měsíců na Ukrajině. Ochrana demokratických hodnot a národní svobody musí být, dle jejích slov, naší prioritou a nelze podceňovat závažnost ukrajinské krize.

K účastníkům happeningu se připojil spolu s dalšími také syn Natalie Gorbaněvské Jaroslav, který zde vzpomenul na svoji matku a jejích šest kolegů, kteří před šestačtyřiceti lety hrdinně protestovali proti okupaci Československa na Rudém náměstí v Moskvě.

Miroslava Němcová dlouhodobě podporuje aktivity hnutí Bez komunistů.cz a vzpomínkové akce se zúčastnila již poněkolikáté. Již před rokem se také zapojila do řetězové hladovky za zavražděné a umučené oběti komunistického režimu, kdy uctila památku studentky Marie Charouskové. V těchto dnech se do hladovky zapojují další významné osobnosti například herec Jan Tříska nebo režisér Jiří Mencl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Jurečka v kostce

8:19 Mašek (ANO): Jurečka v kostce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodově reformě ministra Jurečky