Němeček (ČSSD): Nedostatek léků způsobilo Ministerstvo zdravotnictví

12.06.2013 6:40

ČSSD znepokojuje nebezpečný nárůst reexportu léků z České republiky určených zejména pro vysoce účinnou léčbu onkologických pacientů, pacientů s roztroušenou sklerózou a dalších závažných onemocnění. Léky nám pak chybějí pro české pacienty.

Němeček (ČSSD): Nedostatek léků způsobilo Ministerstvo zdravotnictví
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Ministerstvo zdravotnictví, místo aby zajistilo dostupnou zdravotní péči, podporuje vývoz léků za hranice. Dosud neučinilo jediný krok k tomu, aby byla vydána vyhláška, která by „stanovila požadavky na množství a časové intervaly, popřípadě jejich vzájemný vztah při dodávkách léčivých přípravků k zajištění potřeb pacientů“. Tento záměr vyjádřený v zákoně o léčivech Ministerstvo zdravotnictví dosud stále ignoruje. A to přes povinnost „činit opatření za účelem zajištění dostupnosti léčivých přípravků významných pro poskytování zdravotních služeb“, kterou ministerstvu stanoví stejný zákon.
 
Nedostupnost některých léků ministerstvo dlouhodobě popíralo, ačkoliv z ČR mizí léky za více než 10 mld. Kč ročně. Jen pro představu, jde o celou 1/5 ročních nákladů zdravotních pojišťoven na léky. Ministerstvo zdravotnictví využívá nedostupnost léků k odůvodnění tlaku na úhrady a ceny léků.
 
Skutečnost je taková, že přívlastek „nejlevnější“ lze vztáhnout na zhruba třetinu hrazených léků. Zbytek je ve srovnání s EU v průměru. Proto například Ministerstvo zdravotnictví Slovenské republiky nedávno zakázalo vývoz léku Lyrica do ČR.  Třetina léků nemá aktualizovanou úhradu, protože ministerstvo dosud nepovolilo provedení jediné úhradové soutěže. Vyhláškou ministra č. 376/2011 Sb. naopak u mnoha léků dochází ke zvyšování výdajů zdravotních pojišťoven. Jde o svérázný způsob, jak bojovat proti vývozu léků.
 
Dostupnost zdravotní péče nemůže být omezována touhou několika jedinců po enormním zisku. Pacienti nesmí být rukojmím obchodníků s léky, kteří sledují výhradně svůj prospěch. Politika současné vládní koalice nebrání mizení potřebných léků za hranice ČR, ale přímo tuto situaci podněcuje. Není samo sebou, že mezi nejvýznamnější sponzory ODS a TOP 09 lze najít subjekty, které se zabývají obchodem s léky (viz výroční zprávy politických stran 2012).
 
Očekávat od současné vládní koalice změnu v zajištění dostupnosti léků nelze. ČSSD se hlásí k řešení problému a bude hledat cesty, jak účinně omezit nedostupnost léků. Prioritou sociální demokracie je kvalitní, dostupná zdravotní péče pro všechny, nikoliv podpora zisků z obchodu léky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…