Němeček (ČSSD): Vyzýváme vládu k řešení podfinancování českého zdravotnictví

12.06.2013 10:31

Hospodářské noviny přinesly informaci o tom, že ministerstvo zdravotnictví spolu s ministerstvem financí připravují odkup pohledávek Všeobecné zdravotní pojišťovny v celkové výši cca 5 miliard korun.

Němeček (ČSSD): Vyzýváme vládu k řešení podfinancování českého zdravotnictví
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Pokud se tato informace potvrdí, považuji to jako stínový ministr zdravotnictví za dobrou zprávu pro české zdravotnictví a tento krok podporuji.

Vláda tímto záměrem jasně potvrdila naši dlouhodobou kritiku zásadního podfinancování zdravotnictví.   V posledních několika letech v tomto systému vzniká reálný deficit kolem 8 – 10 miliard korun.  Podle mých informací tak už v druhé polovině letošního roku hrozí zcela zásadní ekonomické problémy významné části českých nemocnic, které ohrozí dostupnost základní i specializované zdravotní péče pro české občany.

V této souvislosti považuji za pokrytecké gesto, že Nečasova vláda nepodpořila navýšení platby za státní pojištěnce ze 723 Kč na 800 Kč, jak navrhovalo samotné ministerstvo zdravotnictví, které by systému poskytování zdravotní péče přineslo každoročně cca 5,5 miliardy Kč. Toto řešení by na rozdíl od odkupu pohledávek VZP nebylo jen jednorázovým „ látáním děr“, ale trvalým systémovým opatřením. Je přece jasné, že pokud nedojde alespoň k částečné nápravě financování systému zdravotního pojištění, situace se bude v dalších letech znovu opakovat.  Není přitom pravdou, že by na vině byla nějaká zásadní neefektivita našeho zdravotnictví. Vždyť podle posledních údajů dáváme na zdravotní péči takřka nejmenší podíl hrubého domácího produktu v celé Evropě.

Navíc česká vláda v posledních letech nejenom, že nijak neposílila platbu za státní pojištěnce vzhledem k inflaci, ale naopak jenom v letošním roce z tohoto systému vlivem změn daně z přidané hodnoty „ vytáhne“ přes 6 miliard Kč!  (V dnešních HN to koneckonců oficiálně potvrdil i náměstek ministra zdravotnictví Nosek).

V souvislosti s informací o posílení financování veřejného zdravotního pojištění zmíněným odkupem pohledávek ve výši 5 miliard Kč vyzývám ministra Hegera, aby začal řešit  krizovou  ekonomickou situací mnoha českých nemocnic, která byla vyvolána letošní úhradovou vyhláškou ministerstva zdravotnictví. Jedině urychlenou změnou této vyhlášky lze odvrátit zásadní ekonomické problémy českých nemocnic a s nimi spojené ohrožení dostupnosti zdravotní péče pro české občany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…