Niedermayer (TOP 09): Akceptace špinavých peněz mnohdy stimuluje další kriminalitu

14.03.2022 19:57 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k protestům proti luxusnímu londýnskému životu nevlastní dcery ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova

Niedermayer (TOP 09): Akceptace špinavých peněz mnohdy stimuluje další kriminalitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Jsem zásadně proti vinění dětí za činy, chyby či postoje jejich rodičů. Před pár desítkami let jsme v tomto režimu i my žili, a bylo to úplně špatně. Bylo to od komunistů zbabělé, zákeřné a neodůvodnitelné. Byla ta jen další cesta k diktatuře strachu.

Ale pokud člověk přijme od "někoho jiného" významnou část peněz, musí se tázat, kde se vzaly. Pokud je využije, nese za činy, které je "vydělaly", částečnou odpovědnost. A to zde jistě platí.

I tak si netroufám o tomto individuálním případu dělat silné soudy. Jasné závěry ale nejen z této kauzy bych vyvodil pro fungování pravidel pro praní špinavých peněz. Bohužel, nikoliv v individuálních případech, ale napříč Unií (a nikoliv lépe, spíše hůře, je na tom mnoho dalších zemí).

Anketa

Prožije Evropa letní prázdniny už v míru?

32%
61%
hlasovalo: 41724 lidí

Případy, kdy člověk koupí milionovou nemovitost za "peníze v kufru" nebo díky převodu peněz z podivné banky ze země, kde je korupce a kradení ve velkém jako doma (jako v Rusku), prostě nemohou u nás být běžnou realitou. Bohužel, jsou.

A tak tvrdé individuální sankce, spojené s Ruskou anexí na Ukrajinu, které, zdá se, zatím postihují jen miliardové jachty lidí, kteří mají násobně větší majetek, jsou vlastně jen chabou záplatou na obrovské selhání států při zamezení transakcí s penězi nejasného původu.

V EP jsem zpravodaj další z legislativ, která se snaží systém zlepšit a přimět země k vyššímu důrazu v této oblasti. Akceptace špinavých peněz mnohdy stimuluje další kriminalitu, jindy přinejmenším poškozuje ekonomiku. Je ji proto třeba co nejvíc potlačit. Moc mne mrzí, že i nyní se mnoho zemí či politiků i nadále snaží zachovat dnešní status quo. Doufám, že neuspějí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…