Niedermayer (TOP 09): Ani moc silná, ani moc slabá koruna není výhra

13.05.2019 15:41

Komentář na facebookovém profilu k měnové politice

Niedermayer (TOP 09): Ani moc silná, ani moc slabá koruna není výhra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

"Je jen jedna horší věc, než je příliš slabá měna, a tou je měna příliš silná" Myslím že toto jsem slyšel od bývalého guvernéra Bank of England, E. George. A ten o tom, díky občas divoké libře, věděl hodně. Jeden z hlavních rádoby racionálních důvodů, pro naše odmítání eura je to, že čekáme, až koruna posílí.

Mám s tím problém. Třeba i dnešní epizoda ukazuje, že se to stát může, ale nemusí. Změna pověstného sentimentu, vyšší inflace a rychlý růst mezd, to může posílení zvrátit do oslabení. A přineslo by to asi vyšší úroky, zpomalení ekonomiky, a také výkyvy kurzu, pro firmy nevítané.

Takže, pro zopakování (neb to říkám všude, kde se mne na euro zeptají, a to je skoro všude). Ani moc silná, ani moc slabá koruna není výhra. A čekání na euro ekonomicky moc smyslu nedává, neboť euro je pro naši ekonomiku "lepší volba", která by nám dohánění "západu" velmi pravděpodobně usnadnila. A člověk obvykle, pokud může, volí lepší a ne horší řešení, ne?

PS: v cestě stojí mnoha politiky vytvořená, fakty nepodložená, ale stále podporovaná, averze lidí proti euru. Když tento týden v Brně řekla lídryně kandidátky ANO do evropských voleb, že eurozóna je vyhořelý dům, pochopil jsem, že se z této situace asi jen tak nedostaneme, a euro se nám, bohužel, přibližovat nezačne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.