Niedermayer (TOP 09): Čekáme, až nakoupíme za hranicemi modernější ojetiny. Svět je někde jinde

13.05.2022 5:28 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k české železniční dopravě.

Niedermayer (TOP 09): Čekáme, až nakoupíme za hranicemi modernější ojetiny. Svět je někde jinde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Před časem jsem si psal se Správou železnic ohledně podpory zavádění vodíkových vlaků u nás. Dostal jsem rychlou odpověď, které se cením. Bohužel, obsahovala toliko vysvětlení, proč to u nás nejde nebo proč to je krajně složité. Obdobně jsem pochodil s dotazem na rozšiřování FVE na infrastruktuře SŽ.

Zatím co u nás se zdá být (s nadsázkou) jasnou pravdou, že elektřinu je možno vyrobit toliko z jádra a uhlí, a na koleje tam, kde se nevyplatí za miliardy tahat dráty, si musíme vystačit s modernizovánými vlaky ze 70. let (M152, přeznačeno na 810 a převtěleno v Regionovy), aspoň dokud nekoupíme za hranicemi modernější ojetiny, svět je někde jinde. Hybridní bateriové vozy jsou již zcela běžné a brzy budou i motoráky vodíkové. V místech, kde by již nyní bylo efektivní vyrobit vodík, mohou vyjet již dnes.

U nás jsme od toho ale asi hodně daleko, neb jak jsem se dozvěděl, je to všechno tak složité. Pokud je tato logika přijímána, vlastně ani nepřekvapí, že cesta vlakem mezi našimi dvěma největšími městy dnes trvá déle než v 80. letech (nemluvě o jízdní době Slovenské Strely ve 30. letech, kterou před dnešní tratí, porážely "moderní" vlaky až na začátku tohoto století). Ach jo.     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…