Niedermayer (TOP 09): Český národní zájem je jako Yetti - všichni o něm mluví a nikdo ho neviděl

22.05.2019 8:36

Komentář na facebookovém profilu k hlučným politickým bojům o národní zájmy

Niedermayer (TOP 09): Český národní zájem je jako Yetti - všichni o něm mluví a nikdo ho neviděl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Někdy se mi zdá, že "český národní zájem", za který údajně skoro všichni za našimi hranicemi bojují, je jako Yetti: všichni o něm mluví a nikdo ho neviděl.

Nebo spíše, každý si pod ním představuje něco úplně jiného: třeba řada komunistů si myslí, že likvidace kapitalismu je to, co je nejlepší pro naše lidi, někdo jiný třeba chce, aby skončila společná Evropa, já si zase myslím, že je to Unie, která je silná a nebojí se velké problémy společně řešit.

Místo toho, aby alespoň ti, co si "zhruba myslí něco podobného" (myslím, že jich je dost) strávili trochu času nalezením jasné a srozumitelné dohody, co že to vlastně "náš národní zájem je", probíhají u nás přestřelky o tom, kdo ho právě chrání a kdo ne (na svém e-mailu o tom čtu každou chvíli fakt hodně).

A v tomto "hlomozu" pak projde bez povšimnutí, když za něj někdo vydává tu zájem jednotlivce nebo zájmové skupiny (třeba u zemědělských dotací nebo možnosti velkorysé podpory velkých firem), a nebo svou neznalostí nebo cynickým populismem něco, co se velmi rychle proti našemu zájmu obrátí - třeba zpochybňování principu právního státu v Unii.

Proto myslím, že je třeba o "našem národním zájmu" či "zájmu naší země" mluvit více, a nebo alespoň velmi pozorně sledovat, zda hlučný boj za něj není právě něco, co je sice zájmem daného politika či jeho přátel, ale pro občany naší země to nic dobrého nepřinese.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.