Niedermayer (TOP 09): Chce si říct, že dokonce i ČSSD může mít někdy pravdu...

02.03.2021 10:21

Komentář na facebookovém profilu k problému šíření koronaviru

Niedermayer (TOP 09): Chce si říct, že dokonce i ČSSD může mít někdy pravdu...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Zavedení opravdu citelných omezení pro život všech lidí nejde dohromady se snahou "ochránit" před řešením akutní krize průmysl (který navíc tvoří jen menší část ekonomiky). A samozřejmě, ač je to nefér, vypadá to, jako že si někteří politici ANO dohlídli na to, aby jejich podnikání nebylo postiženo (nejde jen o premiéra, velkopodnikatelů je kolem hnutí stále ještě dost).

Pokud jsou prognózy vývoje či aspoň odhady čísla R reálné, je lepší zatáhnout za záchrannou brzdu důsledně, rychle a tím snad na kratší dobu. A jako již několikrát, vláda udělala fatální chybu (mj. fascinuje mne, že premiér přiznal mnoho chyb, které poškodily naši zemi, způsobily smrt tisíců lidí, a stále cítí mandát tuto zemi řídit a bezesporu hodlá v dalších měsících bojovat za to, aby v tom mohl pokračovat). Vláda měla totiž již před mnoha týdny, pokud ne měsíci, alespoň pravidelné antigenní (či ideálně PCR) testování lidí v podnicích umožnit a pomoci zavést.

Neochotu podniků "nechat se zavřít" chápu, jejich neschopnost spustit přes noc testování též.

Východisko z této mizérie je podle mne buďto více důsledné: větší firmy (místa, kde se koncentruje více lidí) v odvětvích, kde to je možné nyní zavřít do doby, než budou sto pravidelně testovat (a údaje okamžitě předávat a pracovat s nimi)

...anebo kompromisněji: podmínku provozu testování zavést nejprve pro větší pracoviště (třeba 50-100 lidí na jednom pracovišti), třeba do poloviny dalšího týdne, a kdo není sto testovat, musí výrobu přerušit. Postupně úroveň snižovat a podchytit tak více firem.

Anketa

Nechali byste si píchnout vakcínu Sputnik V? (Ptáme se od 2.3.2021)

88%
12%
hlasovalo: 30340 lidí

V obou případech testovat například obden a samozřejmě na náklady státu. Za testování a poskytnutí kvalitních dat dát firmám vhodný daňový či odvodový bonus.
U firem, které kvůli bezpečnosti musí fungovat, zajistit toto testování státními institucemi, pokud o to požádají (a nezvládnou to sami), ale nechat je v provozu.
Připuštění samotestování by samozřejmě moc pomohlo, ale s tím, že bude organizované a data budou poskytována hygieně.

Třetí možnost, "že to necháme tak a uvidíme", což vláda zvolila, je hazard nejen s šířením pandemie, ale hlavně důvěrou občanů, které se nám opravdu nyní nedostává.

Myslím, že rozumní šéfové firem to vědí (a třeba to dojde i těm, kterým to zatím nedošlo). Bezesporu platí, čím rychleji nákazu zkrotíme, tím menší budou nejen škody na životech, ale i na ekonomice a hodnotě firem.

P.S.: Multiministr Havlíček nezklamal. Návrhy v tomto duchu označil před pár minutami za politický marketing. Je aspoň konzistentní, před pár týdny chtěl otevírat sjezdovky, před pár dny sliboval otevření obchodů. Oboje bylo zcela zjevně špatné (a je chyba, že část z toho požadovali i politici opozice).

Pan Havlíček je (nejen zde) hluboce nekompetentní člověk, neschopný hodnotit data a je tudíž ve své, dnes velmi důležité funkci, nebezpečný. Až mu dojde, že se mýlil (nebo mu to nedojde, ale dojde to hlasující většině), budou náklady na zvládnutí situace opět o něco vyšší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu