Niedermayer (TOP 09): Dobrá dohoda na špatné zadání

27.12.2020 8:38

Komentář na facebookovém profilu k dohodě mezi EU a Velkou Británií

Niedermayer (TOP 09): Dobrá dohoda na špatné zadání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Vyjednavači za EU i UK zabránili "pádu z útesu", který by nedohoda a omezení plný chaso na hranicích za pár dní pro tisíce firem znamenal. Stále je dobré nezapomenout, že samotná "desintagrace", tedy opuštění společného trhu, je z ekonomického hlediska v dnešní době, kdy jsou nejen lidé či formy, ale i ekonomiky čím dál tím více propojeni, špatným zadáním.

Anketa

Která z mrtvých osobností Vám nejvíce schází?

hlasovalo: 37661 lidí

Takže, dohoda je dobrá v porovnání s možností "nedohody" (podíl vývozu UK na trhy Unie je skoro 50%, náš vývoz činí něco kolem 6%, Německý třeba mírně pod 5%), ale bude znamenat omezení obchodu, které má neblahý potenciál na růst ekonomik.

Proto nedohodě je usnadnění a zmírnění škod velké, proti dnešnímu stavu jde samozřejmě o zhoršení. Nejen v oblastech spíše symbolických (Erasmus, roaming, přenositelnost digitálních služeb), ale i věcných (finanční služby, uznávání kvalifikací a podobně). Více se dočtete v krátkém textu o dohodě od Komise.

A protože dohoda stojí na vůli zachovat si co nejvíce "suverenity" (občas se mí zdá, že spíše z pohledu dob dávno minulých), nemusíme být u konce omezení. neb část ujednání stojí samozřejmě na reciprocitě, která samozřejmě "suverenitu" též omezuje.

Ale i tak, v dnešním světě si (skoro) každý projev spolupráce a ochoty se domluvit, zaslouží ocenění. Takže, jde podle mne o vítězství obou stran a já osobně moc děkuji Michelu Barnierovi (a jeho týmu), nejen zato, že jeho tým dohody v "našich mantinelech" dosáhl, ale i za nesmírnou korektnost, přesnost a transparenci, s jakou postupoval, o čemž jsme se mnohokrát osobně přesvědčil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.