Niedermayer (TOP 09): EU nemá funkční a respektovanou zahraniční politiku

20.02.2022 13:16 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k situaci na Ukrajině

Niedermayer (TOP 09): EU nemá funkční a respektovanou zahraniční politiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Jedním z důvodů vzniku Evropské unie bylo ukončení válek v Evropě a zabránění konfliktů budoucích. Nyní jsme opět svědky nebezpečného seskupování vojáků na evropském území, které naznačuje možnost vojenských akcí, a fakticky jedné z největší eskalace napětí od konce studené války. Lidé na Ukrajině se snaží i nadále žít normálními životy, zatímco u dveří mají připravené kufry pro případ, že by museli náhle opustit svůj domov. To je realita dnešní Evropy v roce 2022, způsobena agresivní politikou Ruska.

Ukrajina udělala od roku 2014 velký pokrok, pokročila ve vývoji svobod a demokratických hodnot a stala se suverénnější a méně závislou zemí. A právě tyto kroky k sebeurčení a k demokratické svobodné společnosti se Kreml snaží potlačit. Každá země má právo určit si svou vlastní budoucnost a jakékoliv zamezování tohoto práva je příznakem logiky minulého století. Proto jsem rád, že cílem EU je ukázat jednotu a zabránit násilí na kontinentu, což dala najevo i tím, že ruskému ministrovi zahraničí na jeho 27 dopisů s požadavky odpověděla jednohlasně nebo tím, že se řada zemí EU podílela na vzniku jasné a rozhodné pozice NATO.

Věřím, že diplomatická řešení ještě nejsou vyčerpána a pevně doufám, že budou hrát v řešení konfliktu hlavní roli a povedou ke konkrétním činům. Pokud by Kreml však zvolil násilnou cestu, blok má připraven komplexní sankční balíček. Dalším krokem bude pak cílené zamezování růstu ruské ekonomiky.

I tento konflikt je příkladem toho, v čem jsem zatím neuspěli. EU nemá funkční a respektovanou zahraniční politiku a tak relativní dosavadní úspěch diplomacie je spíše zásluhou NATO, jasné politiky USA a aktivity některých evropských politiků. Potřebujeme též být lépe připraveni na případ "nedostupnosti" dovozů energetických surovin, zejména plynu a být s to je nahradit. Zásadní roli hraje (opět) snižování spotřeby (energetická efektivita) a rychlejší rozvoj obnovitelných zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!