Niedermayer (TOP 09): Efektivněji proti špinavým penězům z Ruska i odjinud

14.04.2023 16:21 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chybějícím datům o vlastnictví

Niedermayer (TOP 09): Efektivněji proti špinavým penězům z Ruska i odjinud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Evropské sankce vůči ruským oligarchům dodnes fungují lépe na papíře než ve skutečnosti. Narážejí totiž na chybějící data o vlastnictví a další nedokonalosti, kvůli kterým se jim je daří obcházet. Tyto mezery, které praní špinavých peněz usnadňují, musíme uzavřít. Nejen kvůli Rusku. Praní špinavých peněz je závažný zločin poškozující společnost, oslabující důvěru občanů a podmiňující korupci či další zločiny.

Anketa

Získají Ukrajinci někdy zpět Krym?

hlasovalo: 30017 lidí

Jsem moc rád, že výbory Evropského parlamentu ECON a LIBE před nedávnem drtivou většinou podpořily plán, jak toho dosáhnout. Díky němu uzavřeme mezery usnadňující život těm, kdo perou špinavé peníze a připravíme cestu k dohledání konečných skutečných vlastníků společností, nemovitostí a pozemků. Budeme také vědět, kdo vlastní vysoce hodnotná aktiva, jako jsou jachty nebo soukromá letadla, a jak byl majetek nakoupen.

Mimo to posílíme koordinaci a spolupráci mezi národními odpovědnými institucemi, které byly do teď kvůli nedostatku sdílení informací „slepé“, když čelily praní špinavých peněz a zjednodušíme boj proti praní peněz v povinných institucích.

Za jeden ze tří součástí nových pravidel (zahrnuje direktivu, regulaci a vznik evropské AML entity) nesu jako zpravodaj odpovědnost. Z hlasování výborů mám proto velkou radost a doufám, že vyjednávání s Radou, ke kterému jsme získali též mandát, bude směřovat k dobrému výsledku. Díky za hlasování, podporu i toleranci toho, že mi tato práce v posledních týdnech sebrala čas na spoustu jiných věcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…