Niedermayer (TOP 09): Impérium (politbyro) vrací útok?

06.08.2019 14:04

Komentář na facebookovém profilu k obchodní válce mezi Čínou a USA

Niedermayer (TOP 09): Impérium (politbyro) vrací útok?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Impérium (politbyro) vrací útok?

Jistě, může to být shoda okolností, ale výrazné oslabení kurzu čínské měny proti dolaru přichází po vyhlášení pro tamní firmy nákladných cel "jako na zavolanou".

Dokumentuje to, co si kompetentní politici musí uvědomovat. Čína není tržní ekonomika a stanoví si pro sebe svá vlastní pravidla pomocí nichž chce dosáhnout své cíle (hlavně udržení vysokého růstu, což se stále obtížnější).

Stav, do kterého se ale "západ dostal" vidím jako velkou chybu západních politiků (často ovládaných ve vztahu k Číně zájmovými skupinami, jako to známe u nás).
Nebývalý vzestup prosperity této obrovské země s fascinující historií, je stojí na svébytné "spolupráci" se západem. Nejprve na "přejímání jeho technologií", a to způsobem, který by byl v jiných případech nemyslitelný, poté masivním exportem na jeho trhy (a přemisťováním produkce z bohatých a drahý zemí do Číny a tamních firem).

V obou těchto oblastech vznikla řada nerovnovážných situací (špatná ochrana intelektuálního vlastnictví, nesymetrie v možnosti volně podnikat atd.), které nás spolu s dalšími tamními "pravidly" (státní podpora, nízké eko standardy) již citelně znevýhodňují.

Cesta k odstranění této nerovnováhy podle mne vede přes ostrá, nicméně "organizovaná" jednání. A nevede přes tweety určovanou politiku presidenta Trumpa. Zdá se, že proti ní politbyro (od kterého se president Zeman chtěl inspirovat při směřování společnosti) má docela dost nástrojů.

A mimochodem, pokud by opravdu Čína na cla reagovala zařízením slabšího kurzu, prohloubí se tak nerovnováha ve vztahu k ostatním zemí, Evropu nevyjímaje. Ty by pak musely na novou situaci reagovat.
Takže to máme nebezpečnou hrozbu obchodních válek, rozpoutaných nepromyšlenou "tweetovou" politikou presidenta Trumpa, zpět

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.