Niedermayer (TOP 09): Jak technologie mohou pomoci v boji s pandemií

13.05.2020 9:31

Komentář na facebookovém profilu k moderním technologiím

Niedermayer (TOP 09): Jak technologie mohou pomoci v boji s pandemií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Dnes ráno on-line, hlavně na téma, jak technologie mohou pomoci v boji s pandemií

Tři zajímavé body z diskuse:

1. Existuje země, která je polohou velmi blízko Číny, má přes 50 milionů lidí, v reakci na epidemii (která zde začala mnohem dříve než v Evropě) omezila ekonomiku i svobodu lidí mnohem méně než my a má (ke dnešnímu dni) necelých 11 000 případů Covid-19 a o něco více než 250 mrtvých. Je to demokracie, nemystifikuje svět o vývoji pandemie a své "know-how" sdílí. Je to Jižní Korea, která (i díky předchozí epizodě SARS) byla na leccos připravena a která na technologie a efektivitu přístupu sází (třeba masivně testuje lidi exponované v době šíření viru, ale počet testů vysoký nemá).

2. Co zaznělo od lidí, kteří na úrovni EU na "zdravotní stránce pandemie" pracují? Nejistota o tom, co bude a co ne, je obrovská. Kromě "špatných scénářů" - nebude nic, ale zato bude druhá a další vlna, existují i pohledy více optimistické - třeba, že možná během týdnů budou navrženy a schváleny léčebné postupy, které velkému podílu pacientů pomohou, a že ani možnost, že na konci/začátku roku bude k dispozici vakcína, není vůbec mimo hru...

3. Otázka chytré aplikace samozřejmě není otázkou zastavení pandemie, ale efektivního omezení šíření viru. Není náhrada odpovědnosti lidí a států, ale je důležitou součástí snahy o zvládnutí pandemie.

Na úrovni EU se hledá řešení, která by respektovala pravidla pro svobody a data Evropanů, a která by pomohla šíření viru brzdit i v podmínkám otvírání ekonomiky. Aby byla zachována svoboda pohybu lidí, musí jít o řešení funkční na celém území EU, jinak buďto notně klesne účinnost, anebo zůstane omezení pohybu mezi zeměmi. Technologická řešení existují, ale chce to rychlou a dobrou politickou dohodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky