Niedermayer (TOP 09): Jsem opravdu moc rád, že mladé programování baví

16.05.2022 11:03 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k programování a technologickému rozvoji.

Niedermayer (TOP 09): Jsem opravdu moc rád, že mladé programování baví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Během celého dubna mohli mladí programátoři a programátorky hlásit své projekty do prvního ročníku online přehlídky IT projektů Coolest Projects Česko. A nakonec se sešlo úžasných 28 projektů od 33 účastníků z celé České republiky. Nejmladším bylo jen 8 let. A nešlo tu až tak o nějaké složité programování, ale o možnost pochlubit se ostatním s vlastním projektem ať už ve Scratchi, pomocí Arduinu, microbitů, ozobotů. Jeden už z pokročilejších projektů najdete v článku pod postem od kluků z CoderDojo Ústí nad Labem, kteří se schází v tamní vědecké knihovně.

Většina účastníků byla z klubů CoderDojo Česká republika. Organizace, které jsem pyšným ambasadorem, ale přihlásilo se i pár nadějných „IŤáků“ mimo naši síť. Mimochodem CoderDojo je mezinárodní síť bezplatných klubů programování pro mladé lidi. Česko bylo dlouho jednou z mála evropských zemích, kde žádné „dojo“ nebylo, a tak když mě oslovili z této organizace v Evropském parlamentu, dlouho jsem neváhal a zkusil jsem spolu s pár kolegy tuto skvělou myšlenku přivést i k nám. A mám ohromnou radost z toho, že letos bude „nejstaršímu“ klubu už pět let.

Všem, kteří se zúčastnili posílám velikou gratulaci! Jsem opravdu moc rád, že vás programování baví a doufám, že vám bude tato zkušenost v budoucnu k užitku ať už se z vás stanou profesionální programátoři, nebo ne. Mít možnost nahlédnout do logiky toho, jak technologie funguje, je totiž k nezaplacení a úplně to mění náš vztah k moderním technologiím.

Coolest Projects Česko, ale není ještě úplně u konce. Ve čtvrtek 19. května od 18:00 nás čeká online oslava a vyhlášení nejoblíbenějších projektů.

Zdroj ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.