Niedermayer (TOP 09): Každý jsme pouze dvacetiosmina Evropské unie

28.04.2019 16:46

V úterý 23. dubna hostilo Gymnázium J. A. Komenského diskusní večer věnovaný tématu odchodu Velké Británie z Evropské unie. Hostem byl europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer a docent mezinárodního práva Vladimír Balaš z Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Debatu vedl rozhlasový moderátor Vladimír Vlach.

Niedermayer (TOP 09): Každý jsme pouze dvacetiosmina Evropské unie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Začátek večera odstartovaly otázky týkající se dopadů Brexitu přímo na Velkou Británii a její ekonomiku, debata se ale poměrně rychle stočila k důsledkům na Evropskou unii a potažmo i na Českou republiku. Oba hosté se shodli, že černý scénář, kdy by Brexit odstartoval celou řadu dalších referend, které by mohly vést až k samotnému zániku Evropské unie, pravděpodobně nebude reálný.

Co naopak vidí jako možnou hrozbu, je nárůst populistického nacionalismu a s tím spojené neochoty nacházet kompromisní řešení. "Každý jsme pouze dvacetiosmina Evropské unie a každý vnímáme jako prioritu něco jiného. Nás v České republice například nebude zajímat legislativní úprava lovu tresky, ale pro Portugalce a jejich ekonomiku to bude klíčové. Řešení nikdy nebude čistě francouzské, české nebo portugalské, ale budou to dohody, které umožní, aby Evropa spolupracovala," uvedl europoslanec Niedermayer. 

Docent Balaš za další úskalí označil neschopnost Velké Británie se vůbec shodnoout na národní úrovni, jak by měly další vztahy s Evropskou unií vypadat, což pochopitelně komplikuje uzavření jakékoliv bilaterální dohody. Luděk Niedermayer upozornil na to, že se jedná o celoevropský fenomén: "Všichni se shodneme, že chceme hájit ty naše 'národní zájmy', ale ani tady v České republice nenalezneme shodu, jaké zájmy konkrétně to jsou," uzavřel. 

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…