Niedermayer (TOP 09): Kurz Orbanovy vlády je pro Maďary hodně drahý

15.07.2022 16:02 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k energetice a jednání Maďarska.

Niedermayer (TOP 09): Kurz Orbanovy vlády je pro Maďary hodně drahý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Prostě Orbán…

Celá Evropa se připravuje na možnost, že Rusko zastaví dodávky plynu. Leccos jsme už udělali, velmi důležité je co nejrychlejší plnění zásobníků, posílení kapacit LNG terminálů a zajištění dodávek či „globální politika“, snažící se zajistit pro Unii co nejlepší pozici na globálním trhu. Ale, jak od začátku víme, 100% řešení to není, nejen pro Evropu jako celek, ale hlavně pro některé země (zejména pak zemi naši). Proto je dobře, že pokračují práce na nastavení solidárních mechanismů, které nejvíce postiženým zemím pomohou.

Orbánovo Maďarsko je součástí EU, ale je též zemí, které již delší dobu hledá svá maďarská řešení. LINK Zákaz vývozu „energií“ (včetně dřeva) je přesným opakem toho, o co se snaží zbytek Unie – tedy o nastavení solidárních mechanismů, které se soustředí na snížení dopadu omezených dodávek plynu napříč Unií, nikoliv o to „ochránit“ co nejvíce energie „pro své“.

Samozřejmě, že by postrádalo logiku, aby firmy či občané jedné země „vykupovali“ energie jiné země, ale v případě Maďarska jde o krok symbolický a zcela odpovídající duchu politiky Viktora Orbána, jejímž výsledkem je mimo jiné to, že Maďarsko blokuje implementaci globální daňové dohody v EU, kterou před časem, v rámci jednání OECD, podpořilo.

Logika Viktor Orbána je zcela jiná než logika ostatních. Proto mu nepřipadne divné, že v reakci na hrozbu (protiprávního) ukončení dodávek ruského plynu do Evropy, v důsledku šílené, protiprávní agrese Ruska na Ukrajinu, chce urychlit stavbu jaderné elektrárny v Maďarsku, kterou z jeho rozhodnutí má stavět Rusko, které kvůli sankcím není nyní s to vyrábět prakticky žádné vyspělé výrobky.

Šílená, agresivní a neodpovědná politika způsobí Rusku a jeho občanům velké problémy na další desetiletí. Ale i politický kurz Orbanovy vlády je pro Maďary hodně drahý. Forint od roku 2000 ztratil pětinu své hodnoty, a letošní ztráta je 10 %. Zatím pro obranu kurzu není účinná ani politika velmi vysokých úroků (ty jsou na 9,75 %), které spolehlivě zastaví z domácích úvěrů financované investice a dramaticky zdraží úvěry pro domácnosti. Maďarům se v dalších letech zřejmě bude žít hůř, než ostatním Evropanům. Cenu, kterou zaplatí za „originální a suverénní“ vládnutí Viktora Orbána a jeho blízkých, půjde na jejich účet, nikoliv na účet těch, kteří špatnou politiku dělají. 

Zdroj ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…