Niedermayer (TOP 09): Naše vakcínová prohra - proč a jak? (ve 2 minutách a 13 bodech)

02.04.2021 21:12

Komentář na facebookovém profilu k neúspěchu vyjednávání premiéra Babiše při rozdělování vakcín

Niedermayer (TOP 09): Naše vakcínová prohra - proč a jak? (ve 2 minutách a 13 bodech)
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

1. Celý problém s distribucí vakcín v EU začal v okamžiku, kdy některé země začaly "chytračit" a rozhodly se objednat méně vakcín. Méně vakcín = pomalejší dodání, více vakcín = dodávky rychlejší. Tím začala vznikat nerovnost a to nelze nyní "vyřešit". Zdá se, že náš otisk ve vzniku této situace, je velmi patrný.

2. V situaci, kdy stále umírá na covid mnoho lidí, je pro každého politika obtížné se vzdát vakcín, které jeho zemi patří.

3. Navýšení dodávek od Pfizeru (o malou, leč symbolickou dodávku 10 milionů) nabídla možnost, jak chybu, kterou udělaly některé země, napravit.

4. Vlády bohužel veřejnosti nepopsaly, jak systém objednávek a dodávek funguje (proto jsou toto mé dohady), ale zjevně se odvíjí od toho, kdo kolik které vakcíny objednal, což vysvětluje velké rozdíly v dodávkách.

5. Návrh na využití 10 milionů nové dodávky byl, že se země vzdají 3 milionu dávek (odhadem jednoho dne dodávek v dubnu) ve prospěch těch, co si vakcíny Pfizer vlastní vinou objednaly méně a díky tomu v očkování zaostávají. Jde o 5 zemí. I to je docela velkorysé gesto.

6. Při propočtu na odhadovaný počet vakcín na konci pololetí se na poslední místo v dodávkách dostala naše země. Proto, že máme vakcín Pfizeru objednán plný poměr (k počtu obyvatel) a nespadáme do 5 zemí, které dostaly možnost svou chybu napravit. Abychom ale nebyli na chvostu očkovacího pelotonu )kam tímto propadneme), byla jen pro nás navržena kompenzace, která nás dotáhne na země před námi - šlo o 142 tisíc dávek (dnes zhruba 3 dny očkování u nás).

7. Zveřejněné údaje navíc říkají, že není pravda, že naše vláda rozložila co nejvíce objednávku na vakcíny - zdá se, že naštěstí vsadila nejvíc na vakcínu, která se ukazuje pro EU klíčová - Pfizer, ale zjevně objednala, z neznámých důvodů, málo vakcín dalších. A to působí, že v odhadech očkování jsme na dně (realita se bude vyvíjet dle skutečných dodávek).

8. Na žádnou kompenzaci či pomoc nemá samozřejmě nikdo nárok, možná, že bylo možno vymyslet i jiné propočty, ale nikdo s nimi dle mých informací nepřišel (a vzhledem k dosavadní logice by s nimi asi byly trable, a vždy se někomu boudou hodit a jinému ne). A na "kompenzaci" může jít jen tolik dávek, kolika se vzdají země, které jsou ochotny svůj příděl snížit.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 1.4.2021)

hlasovalo: 19333 lidí

9. Motivace premiérů Rakouska a Slovinska k odmítnutí návrhu, může být různá. Pokud by kompenzace neproběhly, dostanou o pár desítek tisíc dávek víc. Mohlo jít též o vymezení "proti Bruselu", které ale dnes je prakticky spíše nesouhlas s ostatními zeměmi. Ale doma to je obvykle populární (zvlášť, když se "dobře" podá). Pokud měli jiný plán, měli ho navrhnout, což se zjevně nestalo

10. Premiér Babiš si měl uvědomit, či nejen politicky, ale i číselně může prodělat, pokud se návrhu postaví a lepší nevyjedná. Na rozdíl od zmíněných "protestujících" .Pokud si myslel, že ostatní "doprosí" a nebo "dovydírá", spletl se. A tak jsme příšli o 70 tisíc dávek (necelé dva dny očkování dnes).

11. 30 tisíc dávek od Rakouska (a 10 os Slovinska) zachová stav, kdy, číselně, obě země vydělaly, my získali dávek méně.

12. Myslím, že politická škoda, tedy zařazení naší země do ranku těch, co "nepomáhají" (a přitom zvládnou ublížit i sobě, což je opravdu pozoruhodné), může být citelná. Stejně tak riziko, že s některými politiky ztrácí ostatní v Unii trpělivost.

13. Nejde o počet dávek, které by u nás "změnily počasí", i když každé očkování může zachránit život nebo ochránit zdraví. Méně dávek se musíme snažit "vykomepenzovat" tím, že budeme očkovat co nejefektivněji s minimem dávek na skladu, a lidi, kteří jsou nejvíce ohroženi.

Vůbec nechci zlehčovat problémy se zvládáním pandemii, kterým čelí všechny vlády, ale případ české objednávky vakcín, je natolik významný, má natolik velký dopad na společnost, že je nanejvýš nutné, aby to, kdo, kdy jak a proč rozhodl, mělo být veřejnosti jasně a rychle sděleno. Navíc, zdá se, že premiér ho využije k dalšímu útoky na "Brusel" na naše partnery v EU.
I proto je to důležité.
A nejde opravdu o to, abychom někoho obvinili či soudili, ale abychom se poučili a příště náš stát rozhodoval mnohem lépe.

ps: Právě jsem si přečetl, že Andrej Babiše obviňuje Unie, že ho nutí nakoupit Sputniky. Nenutí. Ani nezakazuje. Ale zatím platné rozhodnutí vlády neočkovat v EU nechválenou vakcínou je jedno z mála smysluplných rozhodnutí vlády v posledních měsících. To, zda vsadit na nákup jakékoliv EU neschválené vakcíny před jejím schválením, je věcí vlády, včetně důsledků. Je ale jasné, že dodávky relativně malého množství za mnoho týdnů či měsíců by toho asi moc ani teoreticky nevyřešily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.