Niedermayer (TOP 09): Několik otázek kolem vládního lockdownu

05.03.2021 21:21

Komentář na facebookovém profilu k vládním opatřením

Niedermayer (TOP 09): Několik otázek kolem vládního lockdownu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Co se mi zdá v pořádku?

  • Nasazení podstatně silnějších omezení a vyšší důraz na jejich dodržování přišly sice pozdě, ale jsou podle mne správná.
  • Apel na neodkládáni vakcin na druhou davku (ale bude apel stačit?).
  • Uklidnění politických sporů (a docela výrazně většinově znějící výzva lidem o dodržování režimu) je pro mne také plus.

Co by asi vyžadovalo vysvětlit či upravit?

  • Nerovnováha - mezi omezením občanského života lidí a podniků, což není problém jen "společenský", ale i faktický, neb se má zato, že zaměstnání je epicentrem šíření nákazy, které je třeba omezit. Vláda to ale dělá pomalu a nedostatečně. Testování firem nařídila pozdě, a jeden test za týden nemůže na dostatečně rychlou identifikaci rizika dnes stačit.
  • Omezení pohybu hranicemi katastru - vzhledem k tomu, že v některých obcích to znamená pár kroků vpřed a pak pár kroků zpět, někdo také jaksi nedomyslel, že Česko není jen Praha. Stačilo říct, že lidé mohou jít na procházku i do katastru sousedního.
  • Důraz na kontroly na silnici se míjí s hlavním problémem, který u nás pandemii prochází - nedodržováním bezpečnostních opatření tam, kde hrozí nákaza. Je to spíše ne moc efektivní "demonstrace síly", kterou lze snad vysvětlit jen vůlí ukázat, že dosavadní laxnost státu v kontrole je pryč.
  • Nedodržováním karantény - nevím, jak je třeba dnes řešena otázka lidí, kteří se vrací ze "Zanzibaru" a jak často je kontrolována ona karanténa. Anebo, jak řeší hygieny případy lidí, kteří se "prý nakazili na Marsu". Nestačí (celkem logicky) délku karantény upravit, ale je třeba, aby lidé v karanténě opravdu nemohli možnou nákazu šířit dál.

Co zcela chybí?

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

  • Důvěryhodný představitel státu - i když se zdá, že podstatná část lidí se snaží s nákazou bojovat, bez toho, aby stát, který dnes do života lidí bezprecedentně zasahuje, nebyl aspoň trochu důvěryhodný, to bude vždy fungovat špatně. Přitom lidí, kteří by mohli tuto roli sehrát (a snad bez excesů odborně kompetentního pana Prymuly) by se u nás pár našlo. S tím souvisí nepochopení premiéra, jak moc jeho aktivita naši cestu z krize komplikuje.
  • Jasnější komunikace cílů - pokud dnes zaznívá od představitelů států, že za 3 týdny budeme možná tam, kde dnes, tak jsme v ......

Myslím, že je třeba říct, že nějaké cíle máme:

  • Musíme se dostat na mnohem více testovaných spolehlivými PCR testy (a mít podstatně menší procento pozitivních)
  • Počet nově nakažených potřebujeme dostat do úrovní 1000 - 2000 za den, bez toho nelze s rozumným rizikem rozvolňovat. Možná by bylo nejlepší "rezignovat na český rozum" a hlavní kriteria využívaných opatření nastavovat dle Německa (viz jejich pravidla pro rozvolňování).
  • Stejně tak musíme říct, jaká obsazenost nemocnic nám umožní jít do většího rizika rozvolnění pravidel
  • Vzhledem k tomu, že máme (dle dnešních dat ECDC) nevyočkováno 207 tisíc vakcín, měli bychom očkovat jiným tempem, než je ani ne 29 tisíc za den (jako ve středu), a za víken stihnout více než 8 tisíc dávek, jako před pár dny.

Stranou nechávám pokračující chaos v kompenzacích lidí a firem. To je další část mozaiky, která nás dnes dostala do pozice suverénně nejvíce promořené země (aspoň nějaké velikosti) na celém světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.