Niedermayer (TOP 09): Nemůžeme čekat až se Rusko rozhodne utnout dovoz plynu a ropy

07.05.2022 7:29 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu Rusku a Německu.

Niedermayer (TOP 09): Nemůžeme čekat až se Rusko rozhodne utnout dovoz plynu a ropy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Jsem rád, že německý vrcholový politik a lídr naší frakce v Evropském parlamentu se na mnohé souvislosti dnešní krize dívá podobně jako já.

Nemůžeme čekat až se Rusko rozhodne utnout dovoz plynu a ropy do dalších zemí EU a nechat se vydírat. Naopak musíme být připraveni a zásadně změnit naši energetickou politiku a posílit její unijní dimenzi. Proto vítám, že součástí dalšího (v pořadí již šestého) balíčku sankcí proti Rusku je i návrh Komise na postupný zákaz dovozu ruské ropy do EU. Tento plán je umožněn i díky obratu v politice Německa, které ještě před několika dny tvrdilo, že takové opatření by příliš poškodilo jeho ekonomiku.

Často u nás zaznívá, že “za všechno můžou Němci” (jakkoliv jsme o vysoké závislosti naší energetiky na Rusku rozhodli my sami), ale myslím, že právě Německo v minulosti ukázalo, že evropská solidarita musí být na prvním místě. V nedávné uprchlické krizi na sebe svým rozhodnutím vzalo největší díl pomoci stovkám tisíců uprchlíků ze Sýrie, podobně tomu bylo i během covidové krize, kdy i přes počáteční váhaní se rozhodlo zachovat solidárně a nakupovat vakcíny a další zdravotní pomůcky jednotně jako součást EU, což z počátku zpomalilo dodávky do samotného Německa, ale pomohlo k řešení krize v rámci Unie. Podobně, jako ve "vakcínové" fázi pandemie se musí Unie zachovat i nyní - jednotně, rychle a efektivně.

Jedna věc, kterou Putin nikdy nepochopí je, že to, že v Evropě diskutujeme, neznamená, že se neumíme dohodnout. Otevřená debata je zásadní součástí demokracie, čemuž žádný diktátor nemůže rozumět. A demokratická rozhodnutí jsou obvykle nejen "kvalitnější" ale i "robustnější" než ta, co činí diktátoři.

Dnešní zkušenost, kdy Německo není lídrem rozhodování, ale občas spíše dohání vlak, ve kterém již ostatní sedí, navíc ukazuje těm, co tomu nevěří, že EU není klubem několika velkých zemí, které ostatní poslouchají, ale demokratické společenství zemí, které se rozhodly vzájemnou, těsnou spoluprací vytvořit novou, lepší kvalitu. Kvalitu, ze které naše země, stejně jako ostatní, velmi těží. 

Zdroj ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.