Niedermayer (TOP 09): Obcházení placení daní velkými korporacemi je problém

22.05.2022 13:02 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k ziskům korporací.

Niedermayer (TOP 09): Obcházení placení daní velkými korporacemi je problém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer ve studiu OVM

Obcházení placení daní velkými korporacemi je jedním z velkých problémů dnešních strážců státních kas. V reakci na to vznikla minulý rok pod patronací OECD globální dohoda o minimálním zdanění velkých firem ve výši 15 %, ke které se přihlásilo více než 100 zemí - včetně všech členských států EU. Cílem dohody je ukončit praxi nadnárodních společností v EU, které často převádí zisky do zemí s velmi nízkým zdaněním (a některé země proto vytváří podmínky).

Evropská komise připravila její převod do evropského právního prostředí a přitom se (dle mne zcela správně) neuchýlila ke snaze dohodu "vylepšit" či upravit. EU je tak na cestě potvrdit, že dohodu plně ctí a uvede v život.

Tento týden se k návrhu vyjádřili poslanci Evropského parlamentu a já byl odpovědný za vyjednávání za naši skupinu EPP. Po složitých jednáních se mi podařilo kolegy přesvědčit, že ani EP nebude dohodu "vylepšovat" či "pozlacovat". Díky tomu byly odmítnuty i plenární návrhy na změny z pera levice a konzervativců. Dohodu ve finále podpořilo více než 500 poslanců. Méně než 50 se zdrželo a podobný počet nesouhlasil.

Daňová oblast nicméně spadá do (jednomyslné) kompetence členských států a tak právě rozhodnutí Rady, která musí rozhodnout jednomyslně, bude rozhodující. Dlouhým vyjednáváním francouzského předsednictví se podařilo přesvědčit všechny váhající země krom Polska, které dohodu nyní blokuje. Doufám, že ne na dlouho, neb její rychlé uvedení do praxe je nejen dobré pro státní kasy a hlavně pro férovou tržní soutěž, ale jen zavedení úmluvy v život potvrdí, že vůle většiny zemí světa řešit aspoň tak velké problémy společně, přeci jen existuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…