Niedermayer (TOP 09): Po 16 letech končí éra Angely Merkel

03.12.2021 12:08 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke konci politické kariéry Angely Merkelové.

Niedermayer (TOP 09): Po 16 letech končí éra Angely Merkel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Po 16 letech končí éra Angely Merkel jako německé kancléřky. Doufám, že její odchod nebude znamenat odklon německé politiky od jasné podpory společné Evropy. Fungování pro nás životně důležité EU stojí dnes mino jiné na proevropském kurzu Německa a navíc, díky ekonomické vazbě, geografické blízkosti i historii, je pro nás nesobecký pohled Berlína na svět moc důležitý.

Kritici nejspíše podotknout, že Německo se za jejího úřadování posouvalo vpřed spíše malými kroky, než skoky. Kancléřka nebyla ani motorem zásadních změn v Unii, ale stabilita a klid při řešení problémů, které Německo pod jejím vedením do dnešního složitého světa přinášelo, je dnes ve světě velmi vzácná a je jistě lepším příspěvkem do řešení problémů než hysterie či populismus.

Myslím, že Angele Merkel vděčíme za to, že jsme se nakonec s velkými problémy dnešní doby obvykle docela dobře vyrovnali a i za to, že se s její pomocí EU stala globálním hráčem.

Ocenit přínos politika během jeho aktivního působení je nesnadné a často až historie přinese změny pohledů, ale úžasná reputace s jakou kancléřka po neobvykle dlouhé době úřad opouští, dává již nyní tušit, že bude mít pevné místo mezi osobnostmi, které se pozitivně zapsaly do vývoje světa na počátku 21. století.

Osobně si Angely Merkel vážím především za její schopnost komplexního, nesobeckého pohledu na svět, za hodnoty, které často odvážně zastávala a za její trpělivost a vůli odvracet spory. Hledala společná řešení a snažila se lidi spojovat, tedy přesný opak toho, co je dnes pro mnoho politiků obvyklé. Moc jí dluží i menší a střední státy Unie, neboť byla zastáncem toho, že slovo mají nejen velcí a mocní. A o tom, co vše udělala pro země, jako je ta naše, snad ani psát nemusím. A o to více mne mrzí, jak o ní tolik našich lidí, pod vlivem postojů velmi špatných a hlavně neodpovědných některých českých politiků, smýšlí.

Paní kancléřce jistě nelze přát klidný odpočinek, neb nepochybuji o tom, že po její práci bude poptávka a ona ji aspoň do určité míry vyslyší. Přesto bych ji přál další roky s menším stresem, ale za to časem a energií na vystupování ve veřejném prostoru s cílem  přesvědčovat lidi, že právě odpovědnost, slušnost, klid a nesoustředění se jen a pouze na své úzké zájmy, jsou správné cesty, jak společně udělat náš svět lepší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.