Niedermayer (TOP 09): Podpora živnostníků? Jen 2 % slíbeného

14.05.2020 8:32

Komentář na facebookovém profilu k slibům vlády a realitě

Niedermayer (TOP 09): Podpora živnostníků? Jen 2 % slíbeného
Foto: hns
Popisek: Luděk Niedermayer v půlnočním rozhovoru

Plnění na 2 %

Ve slibování je naše vláda šampionem, ve skutečném "makání" je to úplně jiné.

Jsme stále ve fázi, kdy by firmy (hlavně malé a střední) měly dostat podporu, která jim pomůže přežít tyto měsíce. Jde o pomoc plošnou a čas znamená peníze. Pokud "čas" nefunguje, padnou podniky, které mohly přežít a nebo firmy s nedostatkem hotovosti šíří problém do ekonomiky i mezi firmy zdravé.

Jen minimum programů dělá, co má (asi snad 25 pro OSVČ). Navíc, u vládní vlajkové lodě, která žalostně nefunguje (podpora úvěrů), nemáme ponětí o tom, kolik z poskytnutých úvěrů představuje "novou podporu" a kolik jen "přejmenování" úvěrů existujících.

Smutný obrázek.

Jednak to znamená, že se z krize budeme dostávat hůř, než by bylo nutné.

Druhak, budeme zřejmě hůř zvládat i další, mnohem složitější fázi, která již bude méně plošné povahy a musí umožnit nezbytnou transformaci ekonomiky na "nový normál".

P.S. Je pravda, že po "fázi 2", tedy plošné podpoře, přijde nejen "fáze 3" - podpora restartu ekonomiky, ale i fáze 4 - snižování vzniklých dluhů. A u té si fungování této vlády fakt nedovedu představit (neb její mód bylo často nesmyslné zvyšování dluhu). Ale šetřit jednotky či nízké desítky miliard dnes (pokud je výsledek vládní pomoci úmyslný), je cesta veskrze špatná.

ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…