Niedermayer (TOP 09): Priorita. Posílení konkurenceschopnosti našich firem

21.04.2024 8:14 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konkurenceschopnosti evropských firem.

Niedermayer (TOP 09): Priorita. Posílení konkurenceschopnosti našich firem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Bezpečnější a odolnější Evropa ve strategických oblastech.

Globální ekonomika se rychle mění, stojí za tím nové technologie, nárůst konkurenceschopnosti asijských zemí, pokles globálního obchodu i dekarbonizace. A v této transformaci ekonomik Evropa nehraje první ligu. Posílení konkurenceschopnosti našich firem a strategické odolnosti Evropy v klíčových oblastech dneška proto musí být jednou z našich jasných priorit. Investice do inovativních a digitálních technologií jsou totiž zásadní nejen pro náš ekonomický růst v konkurenci firem z jiných částí světa (která opravdu nespí), ale také pro naši bezpečnost.

Jsem moc rád, že jsme nedávno na plénu EP schválili silnou většinou Platformu strategických technologií pro Evropu (STEP) jako součást dlouhodobého „rozpočtu“ EU. Znamená to, že význam těchto investic si snad uvědomuje většina Evropy. STEP má za cíl upevnit a posílit postavení Evropy v klíčových technologických oblastech za pomocí nasměrování investic z různých programů a fondů EU do těchto inovativních projektů.

V důsledku schválené revize byl navíc navýšen rozpočet Evropského obranného fondu (o 1,5 mld. euro), který se soustředí na spolupráci evropských podniků v oblasti obrany a jejich inovací.

Navýšení tohoto rozpočtu mohlo být i vyšší, ale jsem moc rád, že si Evropa uvědomuje význam posílení své strategické odolnosti, která je předpokladem pro její bezpečnost i ekonomický růst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

naše firmy mají ještě nějakou konkurenceschopnost ??, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 21.04.2024 9:37:02
Napřed se ale musíme zeptat v Bruselu, jestli můžeme něco posílit.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…