Niedermayer (TOP 09): Řešení krize, vyvolané Kremlem, není jednoduché

13.09.2022 6:37 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k zajištění dodávek plynu

Niedermayer (TOP 09): Řešení krize, vyvolané Kremlem, není jednoduché
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Další způsob zajištění bezpečnosti dodávek plynu pro naši zemi je zajistit dovoz lehkého zemního plynu (LNG), a to v celém řetězci: od nákupu LNG, přes zpracování v terminálu (kde se převedou na plyn) po přepravu do Česka.

Anketa

Chcete, aby soud uznal Babiše vinným za Čapí hnízdo?

2%
89%
hlasovalo: 12042 lidí

Takřka totální závislost na Rusku zlomilo zajištění podílu na kapacitě v terminálu LNG v Nizozemsku a přepravní kapacitu v plynovodech, které zajistí dodání plynu do Česka. Jde o množství odpovídající zhruba třetině roční spotřeby plynu. Na nedávné schůzce s německým premiérem se také zrodila další možnost dohody o česko-německé spolupráci při výstavbě (a využívání) LNG terminálu v Německu.

Spolu s úspěšným plněním zásobníkům (nutný byl cenový mechanismus, bez něhož by firmy plyn do zásobníku nekupovaly) a velmi důležitými pravidly pro úspory a solidarity, přijatými na úrovni EU, tímto dramaticky pokleslo riziko, že naše ekonomika bude drtivě zasažena možným zastavením dodávek plynu z Ruska do EU.

Řešení Kremlem vyvolané krize není jednoduché; dodávky zemí závislých na ruském plynu nelze obvykle rychle nahradit, ceny plynu vzrostly v bezprecedentním rozsahu a pronikají do cen elektřiny, které je sice dostatek, ale jejíž krátkodobé ceny jsou astronomické. To vše působí energetickou nestabilitu (či krizi) v Evropě.

Česká reakce na krátkodobá rizika je správná a funkční, je však též potřeba přemýšlet dlouhodobě – podporovat OZE a podstatně zvýšit naší energetickou efektivitu. Na úrovni EU tak přispět k přijetí kroků, které zajistí fungování trhu (jako místo střetu nabídky a poptávky) a povede k poklesu extrémních cen, které Kremlem vyhnaná cena spolu s prvky tržní paniky vyvolala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice