Niedermayer (TOP 09): Slovo bezpečnost se posunulo na první místa všech evropských diskuzí

22.03.2024 4:31 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k NATO.

Niedermayer (TOP 09): Slovo bezpečnost se posunulo na první místa všech evropských diskuzí
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Lídr TOP 09 Luděk Niedermayer odpovídá na dotazy jednoho cestujícího

Bezpečnost. Evropské téma č.1.

Vstup Švédska a nedávno také Finska do NATO jen potvrzuje klíčový význam Severoatlantické aliance pro evropskou bezpečnost. A také význam slova bezpečnost ve vojenském smyslu pro Evropu. S protiprávní již dva roky probíhající válkou nedaleko od našich hranic se slovo bezpečnost posunulo na první místa všech evropských diskuzí, a nejinak tomu bylo při nedávné plenárce Evropského parlamentu.

Z debaty bylo zřejmé, že nutnost posílení obranných kapacit si Evropa po letech podceňování rizik dobře uvědomuje. Potvrzuje to i nárůst rozpočtů na obranu zemí EU o 20 % za poslední rok, přičemž se očekává, že 18 členů naplní 2 % požadavek NATO. A to nejen z důvodu podpory Ukrajiny, ale také kvůli zachování geopolitické role Evropy v dnešním světě, kde „hrubá“ síla, bohužel, hraje znovu stěžejní roli. A v neposlední řadě také kvůli naší vlastní bezpečnosti.

Za budováním evropských kapacit není „jen“ agrese Ruska, ale také rizika spojená s konfliktem v Gaze nebo nárůstem počtů autoritářských vůdců jako např. v Íránu. Nejde přitom o budování paralelní obranné organizace k NATO, ale o posílení evropského pilíře NATO, který má ke konfliktu „nejblíže“. NATO je obranným pilířem Evropy č. 1 a pevně věřím, že tomu tak dlouho bude. Signály z USA ale musíme brát vážně. Úkolem Evropy proto je chovat se v rámci NATO odpovědně s ohledem na současnou realitu plnou nejistot. Protože i my jsme NATO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…