Niedermayer (TOP 09): Zase jednou k rozpočtu

29.10.2021 20:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k návrhu státního rozpočtu pro rok 2022

Niedermayer (TOP 09): Zase jednou k rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Diskuse, a doufám, že též snaha o snižování schodku státního rozpočtu nás bude zřejmě nyní pár let provázet. Pro dnešek dva body k ní:

1. Dnešní ministryně financí nastoupila do vedení této instituce v roce 2016. V té době byl, dle dat ministerstva, strukturální deficit (očištěný od vlivu růstu ekonomiky) -1 % HDP, tedy, naše státní finance měly (strukturální) přebytek. Pro příští rok, který již nepočítá s pandemií, ministerstvo počítá (dle projekce z dubna) se schodem 6 % HDP. Ten, dle tehdejších plánů, měl v roce 2024 klesnout na 4,4 % HDP. Paní ministryně tedy předá státní kasu se schodkem o 5-6 % horším, než ji převzala. To odpovídá dnes částce 300-360 miliard korun nového dluhu ročně, tedy zhruba 30 tisícům na každého občana.

2. Snížit schodek je samozřejmě třeba. Jak píši, není to snadné. Zjednodušeně řečeno totiž vznikl snížením řady daní a navýšením některých velkých výdajů (největší jsou asi platby za státní pojištěnce a vyšší než stanovené valorizace penzí). Roli sehrál i obrat od rozpočtové úspornosti k značné laxnosti při řízení nákladů státu. Pokud si chcete udělat představu o tom, za co stát peníze utrácí, přikládám schematické rozdělení těch největším položek.

graf

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…