Niedermayer (TOP 09): Zpožděné dodávky vakcín a přijatá opatření?

06.02.2021 14:03

Komentář na facebookovém profilu k dodávkám vakcímn a jejich rozdělování v rámci EU

Niedermayer (TOP 09): Zpožděné dodávky vakcín a přijatá opatření?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Na firmy vyrábějící vakcíny je vytvářen obrovský nátlak - očkování dnes představuje jedinou spolehlivou cestu ze života s pandemií. Firmy ale samozřejmě nestíhají očkovací látky vyrábět tak rychle, jak by vzhledem k současné situaci země chtěly (i když některé země nejsou sto využít ani to, co získají).

Anketa

Koho z těchto kandidátů byste volili za prezidenta republiky?

hlasovalo: 13182 lidí

Unie uzavřela v rámci společného nákupu šest kontraktů s různými dodavateli a objednáno je více než dvě miliardy dávek. Při sjednávání těchto kontraktů nebylo jasné, jaká bude účinnost a dostupnost té či oné vakcíny a některá očekávání se nenaplnila. V současnosti získaly povolení pro distribuci pouze vakcíny od výrobců Pfizer-BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Další jednání závisí na tom, kdy firmy předloží data k povolení (ale i před ním, dle dohody s EU, vakcíny pro UniI mohou, na riziko EU, vyrábět tak, aby v případě schválení nedošlo ke zdržení v distribuci).

Férové rozdělení toho, co je vyrobeno, je obrovský problém, kde se střetává morálka, peníze a politický zájem. V EU se podařilo tento problém (částečně) eliminovat tím, že Evropská komise dle instrukcí šéfů členských zemí, vyjednala kontrakty s dodavateli vakcín. Lze namítnout, že to je na úkor zemí velkých a silných, které by z dnes omezeného “koláče” byly sto utrhnout větší kus, ale jen na úkor ostatních. Limitem je totiž schopnost vakcíny vyrobit. Nepochybuji tedy o tom, že se jedná o správné rozhodnutí a ve prospěch všech.

Neznamená to však, že by jednotlivé země Unie měly zakázáno vyjednávat s výrobci jiných vakcín napřímo (Maďarsko například povolilo pro své občany využití vakcín z Ruska a Číny).

PS: Dle rozhovoru pana Prymuly z ledna se naše vláda snažila s výrobci, kteří mají kontrakt s EU, jednat separátně. Dočkala se odmítnutí, což odpovídá smlouvám. Nevím, zda proponenty tohoto kroku třeba napadlo, co by se stalo, kdyby se touto cestou vydalo například Německo. A nebo Belgie, na jejíž území výroba některých vakcín probíhá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.