Novák (ANO): Jsme rádi, že je myšleno i na zpravodajské služby

13.01.2023 15:18

Projev na 50. schůzi Poslanecké sněmovny 13. ledna 2023 k návrhu změny zákona o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě.

Novák (ANO): Jsme rádi, že je myšleno i na zpravodajské služby
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Marek Novák

Děkuji za slovo, pane předsedající. Já si dovolím vás seznámit se stanoviskem klubu hnutí ANO. Z našeho pohledu ten zákon, respektive návrh na změnu toho zákona dává smysl. 

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí
Z našeho pohledu přesně tak, jak se navrhuje zrušit vlastně jeden z osmi obvodních báňských úřadů, a to Obvodní báňský úřad v území krajů Libereckého a Vysočina - ten má sídlo v Liberci. Bohužel se potýká s poklesem správní a kontrolní agendy, a to je právě z důvodu poklesů těžby radioaktivních surovin a zejména ukončení těžby na ložisku Rožná v Kraji Vysočina. Agenda se dle návrhu má převést na Obvodní báňský úřad pro území krajů Královéhradeckého a Pardubického, a to do Hradce Králové, což rozhodně také dává smysl.

Dále se navrhuje odstranit administrativní překážky při povolování vývozu výbušnin. Víme, že je velmi nejednoduché řešit právě tu agendu kolem výbušnin a vždy dáváme pozor na to, aby tam nevznikly nějaké prostory k neoprávněnému nakládání. Zde se zavádí alternativní nástroje, kdy namísto povolení orgánů třetích zemí s antiexportní doložkou, a to vlastně povolení orgánů třetích zemí nebo prohlášení zahraničního konečného uživatele právě s vloženou antireexportní doložkou a samozřejmě potvrzené tamním orgánem.

Povinnost zpracování té antireexportní doložky se nově vyžaduje pouze u dokumentů vystavených tamním dovážejícím obchodním partnerem, což za nás také dává smysl, tím právě Český báňský úřad přistupuje k praxi uplatňované při vývozu materiálů dvojího užití, tudíž už tady legislativní zkušenost je.

Dále se v řízeních o žádostech o povolení vývozu, dovozu a tranzitu výbušnin navrhuje zavést takzvaný institut tichého souhlasu, to jest v případě, že orgány státní správy nebo zpravodajské služby nebudou mít proti obchodní transakci námitky. Zde jsme rádi, že je právě myšleno i na zpravodajské služby. Tím pádem nebude následně nutné formálně stanovisko vydávat a ten proces se zjednoduší

V zájmu efektivnějšího sdílení informací o vydaných povoleních mezi Českým báňským úřadem a orgány celní správy se tady navrhuje změnit, automatizovat vlastně formu skrze ty příslušné informační systémy a ten tok informací omezit na nezbytně nutné údaje pro celní potřeby, tudíž opět zjednodušení, což vítáme.

Dále je navrženo odstranění překážek pro efektivní informační spolupráci s Policií České republiky o trhacích pracích velkého rozsahu. To spočívá v zavedení principu, kdy báňský úřad informuje jen jeden útvar Policie České republiky, a to právě ten útvar, v jehož obvodu působnosti se ty trhací práce mají zavádět. Takže opět místně i procesně jednodušší.

Dále se modernizuje prokazování podmínek pro nakládání s výbušninami. Zde se bavíme právě o bezúhonnosti fyzických osob, prověřuje se primárně skrze rejstříky trestů a obdobné evidence. Navrhuje se rozšířit podmínky pro nakládání s výbušninami nespácháním trestných činů na úseku munice a pyrotechnických výrobků, což dává logiku. Zdravotní způsobilost prověřovat mimo jiné hodnocením zdravotního stavu skrze zdravotní kontraindikace, které jsou stanoveny v již existující vyhlášce.

Takže za mě všechny ty zmíněné změny rozhodně smysl dávají, my tady tu novelu vítáme a podporujeme. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hendrych (ANO): Lidé v zahraničí se rozhodují na základě zprostředkovaných informací

15:14 Hendrych (ANO): Lidé v zahraničí se rozhodují na základě zprostředkovaných informací

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě