Nováková (KDU-ČSL): Senioři potřebují mít pocit, že jsou stále užiteční

26.06.2022 11:41 | Tisková zpráva

Během našeho života se proměňuje trh práce, své znalosti a dovednosti tedy musíme neustále přizpůsobovat novým pracovním výzvám. Toto se týká nejen mladých, ale i seniorů, a proto poslankyně Nina Nováková uspořádala již druhý kulatý stůl ze série „Senioři aktuálně“ na téma „Vzdělávání a rekvalifikace seniorů“.

Nováková (KDU-ČSL): Senioři potřebují mít pocit, že jsou stále užiteční
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mgr. Nina Nováková

Kulatému stolu poskytla záštitu místopředsedkyně KDU-ČSL a předsedkyně senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí Šárka Jelínková a předseda Výboru pro sociální politiku a poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský. Stálými partnery těchto setkání jsou předsedkyně Rady seniorů ČR Lenka Desatová a předsedkyně Sdružení křesťanských seniorů Lidmila Němcová.

„Práce je cesta, jak uplatnit své znalosti, dovednosti a zkušenosti, je to jeden z typických projevů lidství. Ať už tvoříme věci, obděláváme půdu, poskytujeme služby, které druhým prospívají, učíme nebo posunujeme hranice lidského poznání, práce, stejně jako vztahy s druhými lidmi, dává našemu životu smysl,“ řekla lidovecká poslankyně Nina Nováková s tím, že délka dožití ve zdraví a v dobré kvalitě života je velmi důležitá.

Proto někteří senioři potřebují mít pocit, že jsou stále užiteční a potřební a že jejich život má stále nějaký smysl. Mnozí tak využívají další vzdělávání, různé rekvalifikace, aby dál mohli nacházet uplatnění na pracovním trhu a předávat své velmi cenné zkušenosti mladým lidem.

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25850 lidí

„Je velice důležité najít společnou řeč se všemi generacemi a bavit se o tématech, které je trápí. Uvědomuji si, že lidé 55+ jsou pro nás velmi důležití pro předávání svých zkušeností. Na ministerstvu práce a sociálních věcí spolupracuji s Marianem Jurečkou na důchodové reformě, snažím se na ní nahlížet nejen očima seniorů, ale i zaměstnavatelů. Je na státu, aby pro všechny vytvářel přívětivé pracovní podmínky. V neposlední řadě je zapotřebí zapojit firmy, aby poskytovaly více flexibilních úvazků – jak pro mladé, tak pro seniory,“ řekla Šárka Jelínková s poděkováním organizátorce akce Nině Novákové.

„Vláda, jejíž jsou lidovci důležitou součástí, nyní schválila podporu zkrácených úvazků. Jde o důležitý krok právě v souvislosti s důchodovou reformou, které se zkrácené úvazky i pro lidi 55+ dotýkají,” doplnila Jelínková.

Výstupy z kulatého stolu budou použity jako podklady pro další jednání odborných komisí klubů, výborů a také budou předloženy jako podněty ministerstvům k zpracování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…