Novotný (LEV 21): Proč se musel generál Picek vrátit a paní ministryně naopak byla odejita

21.07.2013 20:20

Některé souvislosti vyplavou na povrch až po delším čase. Marně jsem si na přelomu roku lámal hlavu, proč byla 20. prosince 2012 náhle, jen po osmi dnech ve funkci, odvolána ministryně obrany Karolína Peake.

Novotný (LEV 21): Proč se musel generál Picek vrátit a paní ministryně naopak byla odejita
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Novotný

V souvislosti s „aférou Jany Nagyové“ mi to náhle tzv. docvaklo. Proč byl pro tehdejšího premiéra tak cenný a nepostradatelný odvolaný I. náměstek ministra obrany generál Picek? Ministryně obrany Peake se totiž rozhodla nahradit pana generála pravděpodobně někým, kdo ministerstvu obrany rozuměl. Zákonitě by tak dříve či později přišel na protizákonné zneužívání Vojenského zpravodajství, které v té době bylo již rutinní záležitostí.

Reakce ministra Vlastimila Picka na tento článek ZDE

Pro osvěžení paměti připomenu vynucené odchody z armády:

  • náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky generála Františka Hrabala;
  • národního představitele při Vrchním velitelství NATO v Evropě generála Josefa Sedláka;
  • prvního zástupce náčelníka generálního štábu generála Josefa Prokše na základě „špionážní aféry“ vykonstruované Vojenským zpravodajstvím.

Všichni tři byli posléze nezávislým soudem očištěni.

A mohu doplnit je3t2 Vojenským zpravodajstvím vykonstruované obvinění klíčového svědka v kauze letadel CASA, dnes již bývalého elitního pilota pplk. Karla Daňhela z pohlavního zneužití nezletilé dívky. I on byl nezávislým soudem očištěn.

Nu a v prosinci 2012 již přece bylo dávno v běhu protizákonné sledování manželky premiéra Nečase. Je jen těžko uvěřitelné, že by I. náměstek, který v době nepřítomnosti ministra tohoto šéfa resortu zastupuje se všemi právy a povinnostmi, o tom zhola nic nevěděl! Pan premiér (novináři mu říkali pan „čistý“), nemohl přece riskovat a připustit, aby se toto zneužívání Vojenského zpravodajství provalilo. A paní Peake, když 20. prosince sdělila premiérovi, koho, že to chce jmenovat a odmítla bývalého I. náměstka vzít zpět, se musela poroučet. Jak prosté. Teď si budu chvíli hlavu lámat, proč je pan Picek nepostradatelný i pro nového premiéra. Třeba se něco časem vyvrbí a vyplave.

Je zajímavé, že novinářskou obec toto flagrantní zneužívání Vojenského zpravodajství nezajímá a staronového ministra obrany i bývalého premiéra nechává na pokoji.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…