ODA: Česko je na euro připravené

25.06.2017 7:35

Česká republika je připravená přijmout euro. Občanská demokratická aliance podporuje názor guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka na vstup do měnové unie.

ODA: Česko je na euro připravené
Foto: ODA
Popisek: Občanská demokratická aliance

„Obecně platí, že jsme na přijetí eura připraveni a určitě bychom to jako ČR zvládli,“ uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok v rozhovoru pro ČTK s tím, že nejdříve by podle něj bylo dobré zmenšit propast mezi ČR a eurozónou v oblasti cen a příjmů. V současné době je podle Rusnoka dohánění úrovně eurozóny, minimálně v případě mezd, poměrně slušné. „Když to takto poběží tři, čtyři, doufejme pět let, tak se přiblížíme mzdové úrovni eurozóny i my,“ říká Rusnok.

Předseda ODA Pavel Sehnal optimismus a názor pana guvernéra sdílí: „Domnívám se, že je ideální doba pro finální přípravu na vstup do měnové unie. Nepochybně je potřeba udělat z České republiky zemi, kde jsou příjmy zaměstnanců srovnatelné se mzdami na západ od našich hranic. Politickou reprezentaci čeká pořádný kus práce, aby vyšla vstříc zaměstnavatelům, a aby tempo přibližování bylo co nejrychlejší.“

ODA chce být motorem a akcelerátorem tohoto děje. Zaměstnanci si skutečně zaslouží srovnatelné mzdy se zbytkem EU. Je k zamyšlení a k diskuzi, jak tento růst podpořit. Náklady na mzdy českých zaměstnanců pro firmy jsou druhé nejvyšší v regionu střední a východní Evropy. Zatímco v Česku představují celkové náklady na zaměstnance, tedy výplata spolu s odvody na pojistné hrazené zaměstnavatelem, 134 procent jeho hrubé mzdy, v Maďarsku je to 124 procent a v Polsku jen 121 procent. Jinými slovy, zatímco česká firma zaplatí za člověka s hrubou mzdou tisíc eur (tedy zhruba 27 tisíc korun) celkem 1 340 eur, v Polsku je to 1 210 eur.

ODA chce spravedlivé a poctivé mzdy. Prospěje to ekonomice, obchodu, spokojenosti občanů a sociálnímu smíru. Pravicová politika v našem pojetí není zaměřena na vytváření sociálních rozdílů a na profitování jen jedné skupiny občanů. Podporujeme-li podnikání, podporujeme prosperitu všech.

 

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

16:05 Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakék…