ODS: Na senátora bude na Ústecku kandidovat rektor UJEP

22.06.2022 11:30

Kandidátem za ODS do senátních voleb v Senátním obvodě č. 31 – Ústí nad Labem se stal rektor Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, docent Martin Balej. Kandidaturu potvrdila minulý týden Regionální rada Regionálního sdružení ODS Ústecký kraj.

ODS: Na senátora bude na Ústecku kandidovat rektor UJEP
Foto: ODS
Popisek: ODS

Hlavními tématy kandidáta budou školství, sociální politika a restrukturalizace regionů. 

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí

„Velmi si vážím získané podpory pro kandidaturu do Senátu. Jako rektor jsem pracoval nejenom na rozvoji naší univerzity, ale také jsem se tím podílel na změně celého regionu. Nyní chci věnovat svoji energii a čas Ústecku a severním Čechám na celostátní úrovni, protože některé věci se prostě nedají rozhýbat jen z Ústí. Jsem přesvědčený o tom, že z pozice senátora se dá našemu regionu pomoci daleko víc, než se tomu dělo do teď. A proto hodlám pozornost Senátu obrátit na sever,“ říká Martin Balej, rektor UJEP a kandidát do Senátu.

„Práci pana rektora sleduji už dlouhodobě. Za sedm let rektorování dokázal proměnit UJEP v univerzitu 21. století, a to nejenom výstavbou moderních budov, které tvoří dnešní podobu kampusu, ale také otevřením řady nových studijních oborů. Jeho výsledky jsou skutečně obdivuhodné, a proto věřím, že se stejnou vervou pustí do práce v Senátu, kde bude skvělou posilou. Navíc mě osobně těší, že je povoláním geograf, což nás spojuje,“ říká Alexandr Vondra, europoslanec a místopředseda ODS.

Martin Balej (45) se narodil v Ústí nad Labem. V roce 1995 maturoval s vyznamenáním na Gymnáziu, Ústí nad Labem, Jateční. V letech 1995 až 2000 vystudoval magisterský obor učitelství pro střední školy (geografie a matematika) na Pedagogické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Titul Ph.D. získal v oboru fyzická geografie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Na stejném pracovišti složil o rok později úspěšně rigorózní zkoušku.

Na UJEP na katedru geografie nastoupil jako odborný asistent v roce 2000. Tu pak mezi léty 2012 a 2015. Dále byl nejprve proděkanem Přírodovědecké fakulty, členem senátu fakulty, členem senátu univerzity a následně předsedou univerzitního senátu. V roce 2015 se ve svých 37 letech stal dosud nejmladším rektorem, který byl prezidentem jmenován do funkce. Během své rektorské dráhy se mu podařilo investovat více jak dvě miliardy korun do Kampusu univerzity. Martin Balej žije v Ústí nad Labem, je ženatý a má dvě děti – dceru Annu a syna Martina.

V Senátu se chce věnovat především školství, sociální politice a restrukturalizaci regionů. „Náš kraj čeká v následujících letech velká výzva v podobě nevyhnutelné restrukturalizace zejména v průmyslovém odvětví. Proto abychom to úspěšně zvládli a nebyli jen otloukánkem České republiky, potřebujeme přizpůsobit dané změně také školství i sociální politiku. Musíme zabránit odlivu mozků z regionu a zároveň nastavit rozumnou sociální politiku, která bude obyvatele zasažené restrukturalizací motivovat k zvýšení své kvalifikace, aby dokázali najít uplatnění na trhu práce,“ uzavírá Martin Balej.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…