ODS: Naše návrhy pomůžou ekonomice, zaměstnancům, podnikatelům i OSVČ

19.03.2020 8:36

Rozpočtový výbor Sněmovny na včerejším jednání přijal na návrh ODS usnesení, které vládě doporučuje přípravu ekonomického balíčku na pomoc českému hospodářství zasaženému koronavirem, a také legislativní odložení 3. a 4. vlny EET.

ODS: Naše návrhy pomůžou ekonomice, zaměstnancům, podnikatelům i OSVČ
Foto: ODS
Popisek: ODS

Podle občanských demokratů česká ekonomika potřebuje v dnešní složité době silný fiskální impuls a podnikatelé ze strany státu silnou podporu. Zatímco ČNB ekonomice pomáhá snížením úrokových sazeb, vláda zatím přináší drobná opatření a spíše přešlapuje na místě.

„Zatímco evropské vlády přicházejí s masivními fiskálními impulsy na pomoc svým ekonomikám, naše vláda kromě tzv. COVID úvěrů a rozšíření ošetřovného pouze ruší účtenkovku, promíjí penále a oddaluje plnění daňových povinností. Faktické snížení daní či odstranění administrativní zátěže se nekoná. To je v mezinárodním srovnání zoufale málo. Naše ekonomika, podnikatelé i domácnosti potřebují od vlády reálnou pomoc. Proto rozpočtový výbor na můj návrh doporučil vládě, aby připravila ekonomický balíček, který bude pro českou ekonomiku, zasaženou koronavirem, opravdovým a výrazným impulsem. Tento fiskální impuls by měl mít podobu snížení daňové zátěže. ODS už před několika dny přišla s návrhem na daňové prázdniny pro OSVČ, snížení daně z příjmu právnických osob, nebo zvýšení základní slevy na poplatníka apod. Nabízíme v tomto směru vládě pomocnou ruku, ale zatím vidíme, že o to vláda bohužel vůbec nestojí,“ řekl místopředseda rozpočtového výboru a poslanec ODS Jan Skopeček.

„Ministryně financí několikrát zopakovala, že už není možné 3. a 4. vlnu odložit a pouze odpustit sankce. Jsme přesvědčeni, že to možné je, a to změnou zákona v legislativní nouzi. Byl by to správný krok. Lidé, kterých se to týká, mají dnes jiné starosti, než zajišťovat a platit zřízení EET. Mnozí mají zavřené provozovny a náklady spojené s EET jsou další zátěží. Bude nějakou dobu trvat, než se ekonomicky vzpamatují. Rozšiřování EET se týká i lékařů. Jsme přesvědčeni, že lékaři dnes nepotřebují EET, ale potřebují ochranné pomůcky,“ uvedl poslanec ODS Vojtěch Munzar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…