ODS: Navrhujeme 15 miliard na podporu investic ve městech, obcích a krajích

21.04.2020 9:41

ODS představila návrh na podporu investic ve městech, obcích a krajích. Jednalo by se o 15 miliard korun, vládou vyhrazených z financí, které by měla Evropská unie převádět České republice.

ODS: Navrhujeme 15 miliard na podporu investic ve městech, obcích a krajích
Foto: ODS
Popisek: ODS

Města a obce by obdržely podporu ve výši 10,5 miliardy korun, kdy na každého občana připadá částka 1 000 korun. Kraje by získaly podporu 4,5 miliardy. Veškeré tyto finance by se použily na investice, opravy a údržby, aby se zachoval investiční cyklus a využily se kapacity a dovednosti českých firem a podnikatelů.

„Návrh na podporu investic ve městech, obcích a krajích je cesta, jak v téhle situaci pomoci právě živnostníkům a ekonomice jako celku. Města, obce i kraje opakovaně prokázaly, že jsou schopny odpovědně hospodařit a investovat. V tuto chvíli se dá očekávat, že dojde k poklesu daňových příjmů, to by mohlo mít negativní dopad i na možnosti investování ze strany samospráv. Proto se obracíme na vládu s tím, aby pomohla obcím, městům a krajům s finančními prostředky určenými na investice. Přicházíme s návrhem, aby z finančních prostředků, které České republice bude převádět EU, vláda vyhradila 15 miliard korun. 10,5 miliardy pro obce a města, 4,5 miliardy pro kraje. V případě podpory měst a obcí by to měla být podpora ve výši 1 000 korun na každého občana. Zpětně by obce a města prokázaly, že tyto finanční prostředky vynaložily právě na investice, případně na opravy a údržby majetku. Je to krok, který by opravdu pomohl rozhýbat českou ekonomiku a podařilo by se udržet tempo investic ve městech, obcích a na krajích,“ sdělil Martin Kupka, místopředseda ODS a starosta Líbeznic.

Anketa

Byl Mirek Topolánek dobrý politik?

3%
97%
hlasovalo: 26989 lidí

„Právě města a obce v současné krizové situaci ukazují, že jsou schopny velmi rychle reagovat. Ukázalo se to už v době, kdy jsme se potýkali s velkým nedostatkem ochranných pomůcek – v době, kdy vládní dodávky selhávaly. Umíme dobře reagovat i v současné době, kdy se snažíme řešit dopady koronavirové krize na život našich občanů. Naše město minulý týden přijalo komplexní program s názvem ‚Plzeňská 12 ‘ – umožňujeme slevit z nájmů, posouváme splatnost různých poplatků, vycházíme vstříc přáním těch, kteří se ocitli v tísni atd. Na straně druhé vnímáme, že už letos se budeme potýkat s velkými daňovými výpadky. Stále ale chceme investovat a nerušíme zatím žádné investice, jelikož víme, že právě investice mohou pomoci. Investiční plán 10,5 miliardy korun pro města a obce České republiky, který jsme dnes představili, by byl velmi významný impuls, aby zůstal zachovaný investiční cyklus. Náš program směřuje k udržení investic a směřuje k tomu, aby se využily kapacity, schopnosti a dovednosti českých firem,“ uvedl Martin Baxa, místopředseda ODS a primátor Plzně.

„Co se týká krajů, ODS navrhuje použít scénáře, které budou velmi rychlé – tzn. 4 miliardy korun uvolnit ze státního fondu dopravní infrastruktury na opravu silnic II. a III. třídy. Kraje jsou nachystané a jsou schopné tyto peníze okamžitě uvolnit do oběhu. Právě na těchto opravách se podílejí malé krajské firmy, které potřebují v tuto chvíli pomoct. Půl miliardu bychom investovali do projektů, které jsou připravené, akorát na ně nebyly peníze. Tyto projekty by mohly být realizovány ještě tuto stavební sezónu a výrazně by to pomohlo české ekonomice. Dále navrhneme řešení, které by umožnilo bezpečné cestování občanů, aby se nerozpadl systém veřejné dopravy,“ konstatoval Jakub Unucka, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce