ODS: Poslanci odmítají zelenou politiku, která vede k růstu cen

23.06.2022 6:34

Evropský parlament dnes prohlasoval značnou část zeleného balíčku Fit for 55, včetně revize systému obchodování s emisními povolenkami (EU ETS), zavedení uhlíkového cla (CBAM) a sociálního klimatického fondu (Social Climate Fund). Poslanci ODS hlasovali proti.

ODS: Poslanci odmítají zelenou politiku, která vede k růstu cen
Foto: ODS
Popisek: ODS

„Dnešek je špatný den pro evropského spotřebitele. Ten se v době raketového růstu cen bude muset potýkat s dalším zdražováním, které svými neuváženými a hysterickými kroky způsobuje evropská zelená lobby. 

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí
Revize systému obchodování s emisními povolenkami trpí přehnanými ambicemi a nebere v úvahu ani různé výchozí pozice členských států ani dynamicky se měnící situaci ve světě. Sociálně klimatický fond je ve své současné podobě špatně koncipovaný, byrokratický a obtížně čerpatelný a uhlíkové clo nedomyšlené z hlediska možného obcházení,“ říká Alexandr Vondra.

„Poslanci ODS v Evropském parlamentu konzistentně hlasují proti navyšování klimatických ambicí a proti systému obchodování s povolenkami jako takovému. Všechny tyto kroky vedou k enormnímu růstu cen. Paradoxem celé situace je, že přehnané ambice způsobují více škody pro lidi a podnikatele, než užitku pro klima. Evropský parlament se bohužel stále nevzdal cíle především stanovovat klimatické rekordy, a to i na úkor běžných obyvatel,“ myslí si Evžen Tošenovský. 

„Máme-li najít na reformě ETS něco pozitivního, je to jedině zavedení určitých omezení pro spekulanty při obchodování s emisními povolenkami a stanovení záchranné brzdy při dramatickém růstu jejich ceny. Podařilo se nám také zabránit snížení prostředků do Modernizačního fondu EU, které propagovaly zelené frakce,“ dodává Vondra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.