ODS: Vedení Prahy nezvládá krizové řízení během uprchlické krize

21.03.2022 16:25 | Tisková zpráva

Zastupitelský klub ODS musí reagovat na situaci v Praze v souvislosti s uprchlickou krizí, která se dramaticky vyvíjí každým dnem. Kroky vedení hlavního města Prahy jsou chaotické, nesystémové, neprobíhá komunikace s městskými částmi, nejsou schválené finanční prostředky pro městské části.

ODS: Vedení Prahy nezvládá krizové řízení během uprchlické krize
Foto: ODS
Popisek: Zdeněk Zajíček

Zastupitelé ODS budou chtít o těchto problémových bodech jednat na zastupitelstvu příští týden. Současná krizová situace způsobená ruskou vojenskou agresí vůči suverénní a demokratické Ukrajině a jejím obyvatelům totiž dopadá na hlavní město v podobě rozsáhlé humanitární krize, která bohužel ani zdaleka nekončí. ODS má obavy, že pokud vedení Prahy i nadále nebude zvládat krizové řízení, vzniknou problémy, které budeme odstraňovat mnoho let.

„Jsme přesvědčeni, že dopady humanitární krize a podpora, kterou budeme muset jako hlavní město Praha poskytovat občanům Ukrajiny zasaženými válkou, bude probíhat nejen po dobu několika týdnů či měsíců, ale možná ji bude nutné poskytovat po dobu několika let. Není ale možné, aby magistrát nekomunikoval s městskými částmi, neuvolnil jim žádné finanční prostředky, vydával chaotické pokyny, chtěl ubytovávat uprchlíky jen do tělocvičen. To není koncepční řešení. Jsou to právě městské části, které již nyní nesou na svých bedrech nemalou část společné odpovědnosti za úspěšné zvládnutí této nebývalé krize, jež Praha jako nejvyhledávanější destinace v České republice čelí. Bohužel se ukazuje, že vedení města není schopné manažersky krizi zvládat, chybí zkušenosti,“ říká předseda zastupitelského klubu ODS Zdeněk Zajíček.

Komunikaci se zatím nepodařilo nastavit ani na úrovni krizového štábu hlavního města Prahy, který ze zákona vede primátor, a krizovými štáby jednotlivých městských částí. Zastupitelstvo by proto podle ODS mělo rozhodnout o okamžitém posílení rozpočtů městských částí z rozpočtu hlavního města Prahy, protože v současné situaci si mnohé městské části nemohou dovolit krýt tyto mimořádné výdaje na pomoc občanům Ukrajiny z vlastních zdrojů.

Od města žádná pomoc nepřichází, pouze požadavky, navíc často nesmyslné. „Magistrát po nás například chtěl, abychom ubytovali 100 uprchlíků, a to v ten samý den, kdy požadavek odpoledne přišel. A jako pomoc nám prý posílají 25 spacáků a 10 karimatek. To nemůžou myslet vážně,” říká předsedkyně Kontrolního výboru pražského magistrátu za ODS a starostka Prahy 2 Alexandra Udženija.

Podle ní městská část sama ubytování uprchlíků řeší řádově efektivněji. „U nás na Praze 2 je k dnešnímu dni přes 2000 uprchlíků, jsme třetí nejzatíženější městská část. Kdybychom čekali na pokyny od magistrátu, tak by tady byl totální chaos. My umíme takovéto krizové situace řešit a postupujeme systémově, ale bez efektivního fungování magistrátu se do budoucna neobejdeme. Nejedná se jen o ubytovací kapacity, ale i o řešení situace ohledně škol a školek. Jen u nás je k dnešnímu dni přes 500 ukrajinských dětí,” doplňuje Udženija.

Samostatnou otázkou je podle zastupitelů za ODS prověření všech možností pro využití majetku, jímž Praha disponuje. Není možné, aby magistrát tuto zátěž nechal pouze na městských částech, jak se tomu v tuto chvíli děje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…